Het wegvallen van warenhuisketen V&D heeft er voor gezorgd dat de leegstand in steden waar de keten aanwezig was flink is toegenomen. Zo steeg de leegstand in Utrecht na het faillissement van de keten naar 16 procent. Voor het faillissement was dat nog maar 3 procent.
Enorme winkels
In andere steden is een gelijkaardige groei waarneembaar. In Leiden steeg de leegstand van 8 procent naar 16 procent, terwijl in Den Haag en Den Bosch de leegstand steeg van 7 procent naar 15 procent. In Amstelveen is de groei nog opmerkelijker. Voor het faillissement van V&D stond daar slechts 1 procent van de winkels leeg. Na de val van V&D steeg dat aandeel naar maar liefst 24 procent.
De reden voor de sterke stijging is bijzonder eenvoudig. “V&D had enorme winkels met heel veel vierkante meters vloer. De impact van de sluitingen is daardoor aanzienlijk“, zegt onderzoeker Bart Stek van vastgoedadviseur Colliers International.
De kans bestaat bovendien dat een flink aantal panden van V&D voor lange tijd zullen leegstaan. De warenhuisketen had ongeveer 60 filialen in Nederland en een twintigtal daarvan bevinden zich op minder gegeerde plekken. Het is niet onbestaande dat er problemen opduiken wanneer er voor die panden nieuwe huurders moeten worden gezocht.