Als Blokker ten onder zou gaan, berokkent dat de oprichtersfamilie weinig financiële schade. Dat ontdekte het FD, ondanks een zorgvuldige boekhoudkundige constructie die het vermogen van de familie Blokker afschermt: het moederbedrijf deponeert geen jaarverslagen.
Om de twee jaar nieuwe paraplu
Elke twee jaar wisselt HB Capital, het investeringsvehikel van Els en Albert Blokker, van moederbedrijf. Zo ontsnapt het telkens aan de verplichting om een jaarverslag te deponeren dat inzicht geeft in de financiën. Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Een moederholding kan zich in Nederland immers door middel van een zogeheten 403-verklaring aansprakelijk stellen voor de dochterondernemingen, waardoor zij zelf geen cijfers moeten vrijgeven.
Het moederbedrijf moet dat nog wel, maar ook dat vermijdt de familie Blokker door om de twee jaar een nieuwe moederholding op te richten en de vorige te ontbinden. Een nieuwe onderneming krijgt namelijk twee jaar de tijd om haar eerste jaarrekening neer te leggen. De constructie is legaal en dient om de privacy van de aandeelhouders te beschermen, verdedigt een woordvoerder van HB Capital: “Te allen tijde is daarbij het uitgangspunt vanzelfsprekend dat wij ons houden aan de geldende wet- en regelgeving”.
Familie Blokker alleen beste winkelpanden
Hoe het dus financieel gaat met HB Capital kon FD niet achterhalen, maar het wist wel een overzicht van het Blokker-vastgoed op te stellen. Daaruit blijkt dat de Blokker-familie zelf maar van een beperkt aantal winkelpanden op toplocaties eigenaar is, die ook bij een eventueel einde van Blokker nog waardevol blijven. Slechts 50 van de zowat 430 Blokker-vestigingen in Nederland zijn in handen van de familie zelf. Het aandeel Blokker zou zo’n 20% van de winkelportefeuille van HB Capital uitmaken.
Anders lijkt de situatie voor de 93 vestigingen die niet alleen worden uitgebaat door franchisenemers, maar waarvan ook het pand in hun bezit is. Het zijn vooral dorpswinkels in bedreigde winkelgebieden waar de leegstand oploopt, meent het FD. Als Blokker ophoudt te bestaan, betwijfelen experten dat de eigenaars nieuwe huurders zullen vinden. De 291 overige winkelpanden zouden in handen zijn van externe eigenaars.
Voor alle duidelijkheid: HB Capital beheert alleen het privévermogen van Els en Albert Blokker, de weduwe en de broer van de in 2011 overleden Blokker-topman Jaap Blokker. De onderneming staat los van Blokker Holding, het bedrijf achter de formules Blokker, Maxi Toys en Marskramer.