Door de hoge inflatie stelt Frankrijk de geplande afschaffing van de papieren kassabon even uit. Een paradoxale keuze, aangezien handelaars en horecazaken zo net op papier en kosten kunnen besparen?
Bonnetjes bijhouden
Op 1 januari 2023 had in Frankrijk een algemeen verbod op het automatisch afdrukken van kassabonnen moeten ingaan. De maatregel kwam er in het kader van de Franse anti-verspillingswet, naar aanleiding waarvan winkels bijvoorbeeld ook de deuren gesloten moeten houden als de verwarming of airco opstaat. In plaats van op 1 januari wordt de afschaffing nu echter pas vanaf 1 april een feit.
Minister van Handel Olivia Grégoire beklemtoont tegenover Libération dat ze niet op de maatregel terugkomt, omdat die belangrijk blijft om de ecologische overgang te versnellen, maar dat de vertraging te wijten is aan de huidige context. Uit de feedback van retailers en consumentenorganisaties bleek dat de kassabon voor veel Fransen een belangrijk middel blijft om hun uitgaven en de prijzen te controleren, zeker nu.
Wel op aanvraag
Twaalf grote consumentenorganisaties hadden in een gezamenlijk persbericht zelfs geëist dat het afdrukken van de kassabon toch nog systematisch zou worden voorgesteld aan de consument. Door uit te stellen tot 1 april, kunnen de overheid en de bedrijven nu beter communiceren over het feit dat de consument inderdaad nog wel een geprint bonnetje kan aanvragen als hij of zij dat wenst – maar enkel op eigen verzoek.
De maatregel geldt trouwens niet alleen voor kassabonnen: ook ontvangstbewijzen van bankkaarten, papiertjes uit automaten, vouchers en promotie- of kortingskaartjes worden niet meer automatisch gedrukt. Jaarlijks worden in Frankrijk zowat dertig miljard kassabonnen en betaalbewijzen afgedrukt. Die niet meer systematisch printen, moet heel wat papierverspilling tegengaan. Door hun geringe omvang zijn ze ook moeilijk in te zamelen en te recycleren, stelt minister Grégoire.