Milieudefensie geeft 29 grote bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, FrieslandCampina en Unilever, drie maanden de tijd om een goed uitgewerkt en haalbaar klimaatplan te presenteren. Als ze daar niet op ingaan, dreigt de Nederlandse klimaatorganisatie met de rechtbank.
Voorbeeld geven
Milieudefensie wil dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatverandering, maar is van oordeel dat de grootste vervuilers de eerste stap moeten zetten. “Daarom beginnen we een campagne om ze op te roepen om met klimaatplannen te komen”, zegt directeur Donald Pols aan de NOS.
In totaal heeft Milieudefensie 29 grote ondernemingen aangeschreven. Naast ‘evidente vervuilers’ als staal-, olie-en gasbedrijven zitten er ook drie voedingsconcerns bij: Unilever, Ahold Delhaize en FrieslandCampina. De organisatie wil dat ze allemaal een klimaatplan opstellen waarin ze aangeven hoe ze hun CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 45% zullen verminderen.
Sinds de ondertekening van het eerste Klimaatverdrag dertig jaar geleden, hebben de grootste vervuilers te weinig inspanningen gedaan om hun uitstoot af te bouwen, stelt Pols. “Daarom is het nu tijd voor wat drastischere actie.”
Precedent
Onlangs kreeg Milieudefensie al gelijk in een rechtszaak tegen Shell. De rechter in Den Haag oordeelde toen dat de oliegigant zijn CO2-uitstoot op korte termijn fors moet verminderen.
Over ten laatste drie maanden wil Milieudefensie alle klimaatplannen hebben, om ze voor te kunnen leggen aan klimaatwetenschappers. De organisatie, die deel is van de internationale groepering Amis de la Terre, wil de bedrijven desgewenst ook helpen bij het opstellen van de plannen. Als er geen gevolg wordt gegeven aan de oproep, sluit ze nieuwe juridische stappen niet uit.