Eerst jaar proefdraaien
Toch is daarmee de weg nog niet helemaal vrij voor de afschaffing van het statiegeld: in de Tweede Kamer heeft een meerderheid nog bezwaren. Om die reden is besloten het nieuwe systeem eerst een jaar lang te testen. Zo komt er onder meer een proef met het inzamelen van kartonnen drankpakken. Verder gaan de deelnemers aan het akkoord twintig miljoen euro opzij zetten om zwerfafval tegen te gaan. De Tweede Kamer kijkt in 2014 of de nieuwe inzameling goed werkt. Pas als dat zo is, kan in 2015 het statiegeld echt worden afgeschaft.
Met name de PvdA en ChristenUnie vinden dat de beslissingstermijn voor gemeenten over dit akkooord te kort was. Bij de stemming heeft zeker de helft van de gemeenten geen stem uitgebracht over het besluit, aldus de ChristenUnie. De politieke partijen snappen dan ook niet waarom de Vereniging Nederlandse Gemeenten nu instemt met de afschaffing.
“Wij hebben begrepen dat slechts 24 procent van de gemeenten tegen de overeenkomst heeft gestemd, waaronder Utrecht, Maastricht, Zwolle en Assen. Doordat gemeenten maar een paar weken hadden om te reageren, heeft de helft van de gemeenten niet gereageerd. Deze gemeenten worden daarom door het VNG gerekend als voorstander”, reageert de ChristenUnie. Eerder zeiden de gemeenten op een VNG-congres nog in meerderheid voor behoud van het statiegeldsysteem te zijn.