Afgelopen weekend bereikten de ministers van Financiën van de G7, de belangrijkste industrielanden, een “historisch akkoord” over een minimumbelastingvoet voor multinationals. Maar door een lacune in de overeenkomst zou Amazon alsnog aan de taks kunnen ontsnappen.
Minimum 15%
In het weekend kwamen de ministers van Financiën van de G7 (Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de VS) in Cornwall bijeen om een nieuw mondiaal belastingstelsel te bespreken, dat ervoor moet zorgen dat ’s werelds grootste multinationale ondernemingen niet langer gebruik kunnen maken van allerlei achterpoortjes om belastingen te ontwijken.
Er werd een baanbrekend akkoord bereikt waarbij de deelnemende landen zich uitspraken voor een wereldwijd minimum belastingtarief van ten minste 15%. Bovendien zullen Europese landen meer mogelijkheden hebben om grote multinationals te belasten in het land waar de omzet gegenereerd wordt, en dus niet enkel in het land van hun hoofdkantoor. Op dit moment hebben heel wat grote bedrijven hun hoofdzetel in landen met lage belastingtarieven.
De voorstellen zouden volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) jaarlijks tot 80 miljard dollar (bijna 66 miljard euro) aan extra belastinginkomsten kunnen opleveren, waardoor bedrijven als Microsoft, Apple, Google en Facebook aanzienlijk meer zouden gaan betalen.
Winstmarge
Toch zou Amazon, één van de belangrijkste doelwitten van de nieuwe wetgeving, mogelijk de dans kunnen ontspringen, schrijft The Guardian. De nieuwe maatregelen zouden immers alleen van toepassing zijn op multinationals met een winstmarge van minimaal 10%.
Afgelopen jaar bedroeg de winstmarge van Amazon slechts 6,3%. De Amerikaanse e-commercegigant boekte weliswaar een recordomzet, maar runt zijn detailhandelsactiviteiten met flinterdunne marges en herinvesteert het grootste deel van zijn winst, waardoor het relatief weinig vennootschapsbelasting hoeft te betalen.
“Als de OESO er niet voor kan zorgen dat Amazon binnen het toepassingsgebied valt, zal ze niet alleen niet voldoen aan de vraag van het publiek naar rechtvaardige belastingen, maar zal ze ook een blauwdruk bieden voor andere grote multinationals om aan dit element van de hervorming te ontsnappen,” zei Alex Cobham, hoofd van het Tax Justice Network.