Europa bereidt richtlijn voor
Vandaag worden voor het betalingsverkeer nog altijd banken ingeschakeld, maar ook steeds meer niet-bancaire instellingen willen een deeltje van de taart meepikken. Zo heeft Google zijn Wallet ontwikkeld om er internetbetalingen mee te kunnen doen. Onder meer ook Facebook en Apple hebben of werken eveneens aan dergelijke toepassingen. De informatie die de bedrijven op die manier kunnen verzamelen over betalingen, en dus over het koopgedrag van de consumenten, is immers veel waard.
Op Europees vlak wordt voor deze zogenaamde derde betalingsdienstaanbieders een regeling ontworpen. Dat gebeurt in de PSD2-richtlijn, waarbij PSD2 staat voor Payment Service Directive II.
De regeling voorziet voor derde betalingsdienstaanbieders in de mogelijkheid om, met toestemming van de rekeninghouder, betaaltransacties de initiëren via een internet-toepassing. De banken worden verplicht om deze toepassing te ondersteunen. Voorts krijgen de derde betalingsdienstaanbieders de mogelijkheid om de informatie van rekeningen te gebruiken indien de rekeninghouder daar toestemming voor geeft. De banken moeten die toegang mogelijk maken.
Gezien het om een Europese richtlijn gaat, moet ze wel eerst nog worden omgezet in nationale wetgeving. De richtlijn moet bovendien nog definitief groen licht krijgen in het Europese Parlement en op de Europese raad van ministers.
Impact gaat veel verder dan ING-voorstel
Enkele maanden geleden kreeg een bank als ING nog volop tegenwind toen het overwoog om gegevens van de klantenrekeningen te gebruiken om de consument zelf commerciële aanbiedingen te doen indien hij ervoor zijn toestemming gaf. Indien de richtlijn wordt goedgekeurd zoals ze nu voorligt, maakt ze nog veel ruimere toepassingen mogelijk.
“De Europese Commissie heeft gezegd dat de consument aan de knoppen zit. Als hij wil dat zijn gegevens worden gedeeld met derde partijen, dan moet de bank dat gewoon doen”, liet directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging Nederland, die de belangen van instanties met een betaalvergunning behartigt, hierover al optekenen in een gesprek met het Financieel Dagblad.
Mallekoote geeft er de banken trouwens meteen een flinke waarschuwing bij: “Als de bankensector nu niks doet en niet inzet op innovatie, wordt ze een soort back-office en is het betalingsverkeer over tien jaar in handen van andere partijen. Je gaat meerdere partijen krijgen, dus die businessmodellen gaan veranderen. Daar moet je goed over nadenken.”