Van 60.000 naar 1.500 verkooppunten
Het onderzoek werd gedaan in opdracht van onder meer KWF Kankerbestrijding, het Longfonds, Stivoro en de Hartstichting, naar aanleiding van de ‘Wereld niet roken dag’ die deze vrijdag zal plaatsvinden. In 2009 vond 36 procent van de Nederlanders dat de verkoop van tabak in supermarkten verboden zou moeten zijn, nu is dat aandeel al gestegen tot 46 procent. De volledige resultaten van het onderzoek worden vrijdag vrijgegeven.
Momenteel kan je in Nederland bij ongeveer 60.000 verkooppunten sigaretten en tabak kopen. Indien er een beperking komt, die er voor zou zorgen dat ze enkel te koop zijn bij speciaalzaken, dan valt dat cijfer terug naar 1.500.
Directeur Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding vindt een beperking noodzakelijk: “Met de huidige 60.000 verkooppunten worden jongeren op iedere straathoek verleid te gaan roken. Sigaretten liggen naast de medicijnen en achter het snoep. Daar moet een einde aan komen”, zegt hij aan Distrifood.
De groeperingen hekelen ook de gebrekkige controle op het verbod op verkoop aan jongeren. Vorig jaar werden er slechts 900 controles uitgevoerd. Het rookverbod in de horeca zou in dat opzicht een grotere prioriteit zijn bij de controleurs.
Kankerwaarschuwing op alcohol
In het kader van de Europese week tegen kanker hebben gezondheidsdeskundigen tijdens een conferentie in Dublin ook gepleit voor kankerwaarschuwingen op de etiketten van alcoholische dranken. Dat gevaar zou immers veel te weinig bekend zijn bij het grote publiek.
Tien procent van de gevallen van kanker bij mannen en drie procent bij vrouwen zouden te wijten zijn aan alcoholgebruik. De deskundigen vragen dan ook om onmiddellijke actie in Europa. In het oude continent wordt dan ook verreweg het meeste alcohol ter wereld gedronken, soms wel tot 2,5 keer meer dan het wereldwijde gemiddelde.
Alcohol zou vooral bij ouderen gezondheidsrisico’s inhouden, terwijl campagnes tegen overmatig gebruik van alcohol vooral gericht zijn op jongeren. Volgens Peter Rice van een Schotse gezondheidsorganisatie moet het gevaar op kanker nadrukkelijker onder de aandacht worden gebracht.