Een matrassenfabrikant als voorbeeld van duurzaam ondernemen, het is geen evidente match. Het Nederlandse Auping bewijst echter met verve dat het wél kan. Hoofd marketing en communicatie Ine Stultjens gaat zelfs een stap verder: “Duurzaamheid zit al in ons DNA van bij de oprichting in 1888.”
Duurzaam sinds 1888
Duurzaamheid in de 19de eeuw? Het is maar hoe je het wil zien. Auping zag het levenslicht toen oprichter Johannes Auping, een smid, in 1888 de opdracht kreeg om bedden te maken voor een lokaal ziekenhuis. Hij ontwierp daarvoor als eerste een spiraalbodem. “Die bodems waren van staal gemaakt, en dus oerdegelijk. Doordat ze zo lang meegingen, waren die bedden dus ook duurzaam”, legt Stultjens uit.
Sindsdien loopt Auping voorop in de ambitie om de matrassenindustrie duurzaam te maken. “Wij zijn tien jaar geleden als eerste begonnen met het terugnemen van de oude matras bij het leveren van een nieuwe, of die oude nu van Auping was of niet”, vertelt Stultjens. “Wij werken in onze fabriek ook enkel op bestelling. We hebben geen voorraden, waardoor er ook geen verspilling is.”
Comfort primeert
Vorig jaar werd nog een versnelling hoger geschakeld met de eerste volledig circulaire matras: de hele matras kan gerecycleerd worden om er een nieuwe van te maken. “Wij geloven rotsvast dat dit de oplossing is om de matrassenindustrie ten gronde te veranderen”, zegt Stultjens. “Vergelijk het met de auto-industrie, waar de volledig elektrische wagen ook de enige weg vooruit is.”
Stultjens beseft evenwel dat de klant bij het kiezen van een matras nog steeds voorrang geeft aan comfort, en niet aan de duurzaamheid van een matras. “Er zijn wel klanten voor wie duurzaamheid primeert, maar het is duidelijk dat we nog werk hebben om de markt op te voeden.” Ze voegt er wel aan toe dat de circulaire matras van Auping “ook gewoon heel lekker ligt”.
Volledig circulair tegen 2030
Dat opvoedingswerk beperkt zich overigens niet tot de klanten: Auping probeert ook de hele industrie mee te nemen in dat verhaal. De technologie van de circulaire matras is dan ook niet exclusief, andere bedrijven mogen die in licentie nemen om zelf een circulaire matras te ontwikkelen. “We hebben daarvoor intussen ook een aparte afdeling opgericht, en de eerste pilootprojecten lopen”, aldus Stultjens.
Het blijft niet bij één matrassenlijn in het hele assortiment: Auping heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 het volledige aanbod circulair te maken. “Ik denk wel dat we daarmee voorop lopen in vergelijking met de rest van de sector”, stelt Stultjens. “Maar we praten ook met onze sectorgenoten en met de overheid om hier een gezamenlijke ambitie van te maken. We moeten dit met z’n allen doen. Het begin is er, en dat is al wat.”
RetailDetail Sustainability Congress
Op 1 april organiseert RetailDetail het Sustainability Congress. Dit congres zet retailers in de kijker die de stap zetten van een negatieve ecologische voetafdruk naar ‘positive handshakes’: schaalbare, duurzame initiatieven die ons dichter brengen bij een circulaire economie. Onder moderatie van Stefaan Vandist komen ook Tom Domen (Ecover), Caroline Gastaud (IKEA) en Lander Desmedt (HNST) uit de doeken doen hoe zij daaraan werken. Via deze link kan je tickets bestellen voor de livestream.