Meer pinnen dan contant in detailhandel
Ten opzichte van 2012 is het aantal betaaltransacties met 2% gestegen naar 5,8 miljard, zijn er 22 procent meer pintransacties en 13 procent minder contante betalingen. Het is ook duidelijk dat betalen met de bankkaart stilaan contante betalingen inhaalt. Die evolutie is te vinden in alle sectoren en verwacht wordt dat tegen 2018 zestig procent van de betalingen met de bankkaart gebeuren.
“Nog steeds zijn er meer contante dan pintransacties, maar we zien nu in de detailhandel en bij de tankstations een omslag: in 2014 werd hier voor het eerst meer gepind dan contant betaald. In de horeca en ambulante handel zijn ook steeds meer pinbetalingen, maar nog niet meer dan het aantal contante betalingen”, stelt Miriam Osten van de Stichting bevorderen efficiënt betalen, aan Careality.
Gemiddeld kost een contante betaling een handelaar 0,25 euro, terwijl dat bij een pinbetaling slechts 0,19 euro is. Ten opzichte van 2012 is de gemiddelde kost voor een pinbetaling licht gedaald, terwijl die voor een contante betaling iets is gestegen. Als 60 procent van de betalingen met de kaart zouden gebeuren, dan kan dat een besparing van 60 miljoen euro opleveren.
Contactloze betalingen kunnen die besparing nog groter maken: gemiddeld kost zo’n betaling maar 0,15 euro en is een betaling ook nog eens 10 seconden sneller dan een gewone betaling. Momenteel wordt wel slechts 0,5 procent van alle pinbetalingen contactloos uitgevoerd.