Nu zowel Nederland als Duitsland opnieuw in lockdown gaan, vreest de Belgische regering dat nogal wat buitenlandse shoppers naar ons land zullen komen om hun eindejaarsgeschenken te kopen. Voorlopig komen er evenwel geen nieuwe maatregelen.
Extra maatregelen indien noodzakelijk
Sinds vandaag zijn alle niet-essentiële winkels in Nederland dicht. Premier Mark Rutte kondigde dat gisterenavond aan als onderdeel van een heel pakket maatregelen om de verdere verspreiding van het coronvirus te af te remmen. Eerder nam ook Duitsland al het besluit om in lockdown te gaan: vanaf morgen moeten ook daar alle niet-essentiële handelszaken op slot. In beide buurlanden heeft het cornavirus sinds enkele dagen flink aan kracht gewonnen.
Zowel bij virologen als in politieke kringen leeft de vrees dat veel Nederlanders (en Duitsers) nu naar ons land zullen afzakken, om hier te komen shoppen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vraagt alvast dat Nederland haar bevolking expliciet oproept om niet in België te komen winkelen. “We zullen de komende dagen nauwgezet peilen in welke mate er Nederlanders naar onze winkelstraten afzakken. Loopt dat de spuigaten uit, dan komen er extra maatregelen om daar een einde aan te stellen”, verklaart haar woorvoerder in GVA.
Europese afspraken
Het is onduidelijk welke maatregelen bedoeld worden. Tijdens de eerste lockdown ging de grens met Nederland zelfs dicht, maar het is weinig waarschijnlijk dat dat opnieuw gebeurt. Het is een maatregel die Europa afraadt en voor de handhaving ervan is veel politie nodig. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke betreurt dat er geen Europese afspraken zijn, bijvoorbeeld over het al dan niet sluiten van de winkels. “We moeten de Nederlanders duidelijk maken dat hier pleziershoppen niet kan en men maar een half uur mag winkelen”, zei hij aan Het Nieuwsblad.
Ook Comeos is bezorgd en vraagt overleg met de autoriteiten. CEO Dominique Michel wijst erop dat de winkeliers niet verantwoordelijk zijn voor het managen van een mogelijke toestroom van buitenlandse shoppers. “Onze handelaars kunnen niet alles. Wij zijn verantwoordelijk voor wat er in en voor onze winkels gebeurt. Het is aan de lokale besturen en politiezones om in de straten de klantenstroom te controleren en toe te zien dat de maatregelen worden gerespecteerd.”
Antwerpen neemt in elk geval geen speciale maatregelen. Volgens gouverneur Cathy Berx gaat het om federale materie, al staat ze wel in nauw contact collega-gouverneurs en burgemeesters van provincies aan beide kanten van de grens. “Ik ga in geen geval apart voor Antwerpen maatregelen nemen. Dat is iets dat de federale overheid moet bekijken met de Nederlandse overheid.”