De tweedehandsmarkt in België was vorig jaar goed voor anderhalf miljard euro. De helft van de Belgen kocht vorig jaar al iets tweedehands, vooral dan boeken, computers en kleren.
5% van de kledingmarkt
Belgen kochten vorig jaar voor 1,5 miljard euro aan tweedehandsspullen, nog zonder auto’s mee te tellen. Bijna de helft van de volwassen Belgen (49%) kocht minstens één keer tweedehands, vooral dan computers en kledij. De tweedehandscomputermarkt is goed voor een omzet van 332 miljoen euro, gevolgd door tweedehandsmode met een geschatte omzet van 324 miljoen euro.
Tweedehandskleding vertegenwoordigt in totaal al 5% van de totale markt voor kleding. Van die kleding wordt 69 miljoen verkocht via onlinemarktplaatsen. Opvallend: mensen zijn wel happiger om hun oude kleren te verkopen dan zelf tweedehands te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van handelsfederatie Comeos onder 600 Belgen.
Op de derde plaats in de tweedehandssectoren staan televisie en audio, goed voor 196 miljoen euro. Daarna komen nog meubelen, smartphones en tablets. Weliswaar worden het vaakst boeken tweedehands gekocht: 1,8 miljoen consumenten kocht het afgelopen jaar minstens één boek op de tweedehandsmarkt. Omwille van de lage prijzen is de omzet wel maar goed voor 93 miljoen euro en een zevende plaats in de ranking.
Eén op drie is pro
Een op de drie Belgen kijkt positief naar tweedehands en zien het als een verantwoorde ecologische keuze, terwijl 30% tweedehands koopt voor de prijs. Consumenten die minder geneigd zijn om tweedehands te kopen, zijn vaak ouder en traditioneler qua koopgedrag. Van de 65-plussers kocht het afgelopen jaar slechts 20% tweedehands; bij de -54 jarigen ligt dat cijfer drie keer zo hoog.
Tweedehands heeft dus een belangrijk groeipotentieel in het komende decennium, besluit Comeos. Ook het delen van producten raakt goed ingeburgerd bij de jongere generatie consumenten. Terwijl bijvoorbeeld gemiddeld 4% van de Belgen gebruik maakt van deelauto’s, fietsen of steps, ligt dat bij de jongvolwassenen meer dan dubbel zo hoog. Ze delen steeds vaker ook gereedschap en andere spullen.