Europa dringt aan op sterke reductie
Plastic breekt nauwelijks af, waardoor het zich ophoopt. Vooral in de zeeën wordt de kunststof een steeds groter probleem: jaarlijks zouden immers acht miljard draagtasjes in zee eindigen, waardoor ze een gevaar vormen voor het mariene leven.
Europa wil daarom het gebruik van plastic draagtassen zwaar terugschroeven. Het Europees parlement nam eind vorig jaar een richtlijn aan waardoor de lidstaten maatregelen moeten nemen, zodat tegen 2019 maximaal nog 90 zakjes per persoon worden verbruikt – en tegen 2025 zelfs maximaal 40. Vandaag ligt het gemiddelde in de Europese Unie nog boven de 200.
De lidstaten kunnen ervoor kiezen tegen eind 2018 komaf maken met de lichte plastic draagtassen die gratis worden verstrekt op de plaats van de verkoop van goederen. Nederland zal dat verbod dus zelfs nog sneller invoeren.
Voedselveiligheid primeert
Het verbod op gratis tasjes telt wel twee uitzonderingen, voor plastic tassen die noodzakelijk zijn wegens hun functionaliteit of in het kader van de voedselveiligheid. Europa raadt niettemin aan om de kleine plastic zakjes die gebruikt worden voor losse voeding geleidelijk te vervangen door zakken van gerecycleerd papier of door biologisch afbreekbare en composteerbare zakken.
Door de gratis zakjes te verbieden hoopt staatssecretaris Mansveld dat de consumenten overstappen op andere transportmogelijkheden of kiezen voor een meer duurzaam gebruik van plastic zakjes. Nu is het overgrote deel ervan voor eenmalig gebruik, nadien worden ze weggeworpen.
Een aantal retailers heeft trouwens al geanticipeerd op de nieuwe regeling: zo voerde Zeeman vorig jaar al een euro statiegeld in. Wie een plastic draagtas terugbrengt, ontvangt zijn waarborg weer.