De Nederlandse markt voor 3D-printen zal in 2017 met 20% groeien naar 120 miljoen euro. In 2016 verdubbelde die markt nog van 50 naar 100 miljoen. Wereldwijd is 3D-printen al vijf miljard euro waard.
Ook wereldwijde groei
Uit een rapport van ABN Amro en organisatieadviesbureau Berenschot blijkt dat in Nederland de markt voor desktopprinters zal groeien naar drie miljoen euro in 2017, goed voor ongeveer 2.000 printers. Niet enkel particuliere gebruikers kopen die printers, maar ook steeds meer bedrijven die willen experimenteren met de technologie.
In de markt voor professionele printers zijn het vooral de metaalprinters die goed presteren: in 2015 was er wereldwijd een stijging van 47% in het aantal professionele metaalprinters. In Nederland worden die printers veelal ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Het aantal professionele kunststofprinters daalde dan weer licht in 2015.
Investeren in onderwijs
Nederland zit wereldwijd in de kopgroep op vlak van 3D-printen. Zo is Shapeways de grootste online marktplaats voor geprinte producten en 3D Hubs is een wereldleider bij het helpen vinden van een lokale 3D-printer voor het produceren van een eigen design.
Het rapport duidt wel aan dat het een uitdaging zal zijn om koploper te blijven in de technologie: daarbij moet er vooral geïnvesteerd worden in onderwijs. Er zijn nog maar weinig opleidingen die zich specifiek op 3D-printen richten en nascholing van opgeleide ingenieurs gebeurt maar mondjesmaat.