“Onderhandelen in een doodlopende straat”
“Leverancier Centraal Boekhuis (CB) heeft een week voordat we moesten betalen de stekker eruit getrokken. Vervolgens zoeken ze de publiciteit om de positie van Polare onmogelijk te maken. In de pers worden we neergezet als ondernemers met slangenleren schoenen. Neemt u van mij aan: niemand heeft hier schoenen van slangenleer. De enige mensen met wie ik gesproken heb, zijn mensen die de boekenwereld een warm hart toedragen. Ons bedrijf is zonder de rugzak aan schulden van Selexyz volstrekt gezond en toch zeggen ze hun vertrouwen op. We onderhandelden in een doodlopende straat”, zo wordt Molenaar in NRC Handelsblad geciteerd.
Ook advocaat Arthur van der Kroef, die namens Polare spreekt, is ziedend. Hij zegt nog nooit zaken te hebben gedaan met een partij die zo slordig communiceert. “Van de banken kregen we meteen een reactie. CB was laat of liet soms helemaal niets van zich horen.” Hij snapt niets van de ondergang van Polare. “De uitgeverijen moeten een veel groter verlies nemen met een failliet van Polare dan wanneer ze akkoord waren gegaan.” Hij spreekt ook van een verziekte markt: “CB heeft een monopoliepositie en de drie grote uitgeverijen doen aan kartelvorming.”
Puur cijfermatige kwestie
Die laatste beschuldiging is volgens directeur Koen Klement van WPG, één van de drie grote uitgeverijen, echter onzin. “Iedereen sprak voor zich, en ik namens de uitgevers binnen de WPG. De toekomst van Polare bleef erg ongewis op basis van de cijfers die wij kregen, zowel wat de schulden als de toekomstige financiering betreft”, zegt hij in de krant. De beslissing om niet meer in zee te gaan met Polare was volgens hem een puur cijfermatige kwestie.
Directeur Maarten Asscher van de Amsterdamse boekhandel Athenaeum doet in NRC Handelsblad ook nog een duit in het zakje. Volgens hem waren de samenzweringstheorieën bij Polare voorspelbaar en zijn ze bedoeld om het eigen falen te maskeren. “CB heeft er belang bij zoveel mogelijk boeken te leveren. Dat ze die levering namens de uitgeverijen stopzetten is niet zomaar, maar omdat ze zich, mede namens de uitgeverijen, het uitblijven van de betalingen door Polare kennelijk niet meer konden permitteren.”