Nadat de rechtbank schuldbescherming voor Belgische Blokker-overnemer Mega World weigerde, krijgt nu ook moederbedrijf Piocheur geen bescherming. Een faillissement lijkt onafwendbaar.
Wel bewindvoerders
Ook voor moederholding Piocheur, dat vooral de huurcontracten en zo’n 35 medewerkers bevat, heeft Mega World-eigenaar Dirk Bron bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Maar net zoals eerder al bij Mega World zelf, krijgt de omstreden Nederlandse ondernemer nul op het rekest. De rechtbank, waar het dossier maandag voorlag, noemde de vraag onontvankelijk, aldus De Standaard.
In plaats daarvan heeft de ondernemingsrechtbank twee voorlopige bewindvoerders aangesteld, iets wat de rechter ook al deed voor de winkelactiviteiten. Thierry Lammar en Kristin Van Hocht hebben daarbij als taak om uit te zoeken of de beide bedrijven niet eerder rijp zijn voor een faillissement, en of er dan eventueel nog een doorstart te maken valt.
De winkeleigenaren, waaronder Retail Estates en Wereldhave, van de voormalige Belgische Blokker-winkels mochten mee hun zegje doen over de reorganisatieaanvraag. Zij kanten echter tegen een eventuele schuldbescherming, zoals onder meer Jan De Nys van Retail Estates al had laten verstaan toen de beschermingsaanvraag voor dochterentiteit Mega World werd behandeld.
Faillissement nadert
Ondertussen stapelen de schulden zich evenwel steeds verder op, zeker nu de ruim 120 winkels ook nog eens dicht zijn door de tweede lockdown. Als discounter die vooral restpartijen verkoopt, doet de keten – op fotoproducten via Kodak na – ook niet aan onlineverkoop. Een faillissement lijkt nu wel echt onafwendbaar te worden. Dirk Bron is daarom meteen in beroep gegaan, zowel tegen de aanstelling van voorlopige bewindvoerders als tegen het weigeren van schuldbescherming bij Mega World.
Vakbond ACV Puls geeft de moed evenmin al op: secretaris Marc Jacobs hoopt op een gedeeltelijke doorstart, waarbij in een gerechtelijke reorganisatie alleen de nog gezonde onderdelen verdergaan en de schulden worden achtergelaten. Omdat dat dat in de praktijk moeilijk is – de rechtbank eist dan wel dat een groot deel van de ontslagkosten voor medewerkers wordt betaald – opteren steeds meer bedrijven ervoor eerst failliet te gaan en dan enkel de levensvatbare stukken eruit te pikken. Zo deed de directie van Wibra het recent nog. Ook Bron zou zich bij een faillissement opnieuw kunnen opwerpen als overnamekandidaat voor de best presterende winkels.