Vakbonden vermoeden verkoop
Dat zegt Cor Molenaar, die als commissaris verbonden is aan Polare, tegen het ANP. Afgelopen dinsdag sloten de winkels van Polare, de opvolger van Selexyz en De Slegte, plotseling de deuren. Die maatregel was nodig om het voortbestaan van het bedrijf veilig te stellen, zo stelde de onderneming in een verklaring.
De directie van Polare wil zelf geen uitspraken doen over de toekomst. Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond denkt dat Polare verkocht wordt. “Ik vermoed dat de reorganisatie in november al een voorbereiding was op verkoop.”
“Boeken mogen niet onzichtbaar worden”
Intussen wordt op verschillende plekken gewerkt aan een doorstart voor Polare. Zo heeft webwarenhuis Lil.nl een “reddingsplan voor schrijvers en uitgevers” bedacht. “Wij willen het komende jaar tot 10 procent van de winst die we maken uit de boekenomzet teruggeven aan de schrijvers en uitgevers die bij ons zijn aangesloten. Fair Paid noemen wij dat”, zegt eigenaar Rob Muntz tegen NRC Handelsblad.
Volgens hem is het in het belang van online verkopers van boeken dat boeken ook in de winkelstraten actief blijven. “Door het verdwijnen van ECI en wellicht ook Polare zal minimaal 15 procent van de boekenomzet uit de winkelstraat verdwijnen. Daarmee worden boeken onzichtbaar en dat is ook voor ons slecht.” Hij zou zelf Polare wel over willen nemen, maar vindt zijn bedrijf daar nog te klein voor. “Misschien dat Bol.com het wil doen?”
Boekhandelcollectief wil deel overnemen
Intussen voeren schrijvers op verschillende plekken actie voor het voortbestaan van de boekwinkelketen en heeft zich ook een nieuwe partij gemeld die in ieder geval een deel van de winkels over zou willen nemen. Een collectief van boekhandelaren onder leiding van Wim Waanders heeft inmiddels een gesprek gevoerd met ProCures over deze overname. Zij denken tien tot twaalf winkels succesvol te kunnen exploiteren, waarbij de winkels hun regionale identiteit weer terug krijgen.
Daarbij zijn ze vooral geïnteresseerd in een doorstart zonder de ramsj van De Slegte en met het aanbod van Selexyz. “We zijn niet primair in de boeken van De Slegte geïnteresseerd, dat is toch een andere tak in de branche met veel ongeregeld aanbod, je moet daar veel specifieke kennis voor hebben. Misschien stapt de familie De Slegte er zelf weer in, ik kan me voorstellen dat er een markt voor blijft”, zegt Waanders in De Stentor. Volgens Waanders zal echter iedere nieuwe eigenaar moeten saneren.
Intussen voert boekendistributeur Centraal Boekhuis de druk opnieuw op. De instantie wil uiterlijk maandagmiddag weten hoe de toekomst van Polare eruit ziet, zo stellen niet bij naam genoemde bronnen tegenover NRC Handelsblad.