De voetgangerszone in Brussel blijkt een voltreffer: het is de snelst groeiende winkelwijk van de hoofdstad. Toch blijft de leegstand over de hele stad gezien hoog, al is er een tekort aan supermarkten en andere winkels voor dagelijkse aankopen.
Passantencijfers
Niet onverwacht blijft de Nieuwstraat de meest bezochte winkelstraat van Brussel, met gemiddeld 40.000 bezoekers per dag. De as Naamsepoort/Elsensesteenweg trekt er 36.000, de Grote Markt volgt met bijna 30.000 voorbijgangers. Dat is nog maar amper iets meer dan de voetgangerszone aan de beurs, die wel 20% meer passanten aantrok in één jaar tijd en zo de sterkst groeiende winkelwijk is.
Opvallend is ook de toenemende aantrekkingskracht van de kleurrijke Brabantstraat, die dagelijks 12.800 passanten trekt, waarvan 37% van buiten Brussel komt. Het is bovendien één van de winkelstraten waar klanten het meest uitgeven: 26% besteedt er meer dan 100 euro per bezoek. Enkel de veel chiquere winkelas Naamsestraat-Waterloolaan doet beter.
De cijfers komen uit de nieuwste Handelsbarometer van Hub.brussels, het Brussels Agentschap voor het Ondernemerschap. Het rapport brengt 22.000 actieve handelszaken, zeven overdekte winkelcentra en 31 winkelgalerijen in 54 winkelwijken gedetailleerd in kaart.
16% leegstand
Winkelleegstand blijft een uitdaging in de hoofdstad: van de 26.297 handelspanden in het gewest staan er volgens de handelsbarometer 4.300 leeg: dat is ruim 16%. Er zijn wel grote verschillen per wijk of winkelstraat.
Dertien wijken kennen een leegstand van minder dan 10%, maar bijvoorbeeld de wijk Lemonnier aan het station Brussel-Zuid heeft 25% leegstand (mede te wijten aan aanslepende metrowerken) en in de Marollenwijk, nochtans gekend om zijn vele charmante en authentieke handelszaken, staat 24% van de panden leeg. Een pijnpunt is ook de leegloop van de winkelgalerijen.
Uit enquêtes van het agentschap blijkt dat bewoners in verschillende wijken klagen over een gebrek aan supermarkten en andere voedingszaken of winkels voor dagelijkse aankopen. Daar ligt dus nog potentieel.