Fors snoeien in aanbod
Unilever is al een poosje bezig met een stroomlijning: zo werd het aantal merken sinds de eeuwwisseling al herleid van 1.600 naar 400. Het concern wil zich immers concentreren op zijn hoofdmerken als Dove en Magnum.
Een merk staat echter niet meteen gelijk aan een product: de meeste merken overkoepelen een hele reeks producten en aanbiedingsvormen. Ook daarin wil Unilever schoon schip maken, wat betekent dat een aantal formaten en smaken uit het aanbod zal verdwijnen.
Marketing krijgt klappen
Daarnaast wil Unilever ook besparen in zijn marketingdepartement: zowat 12% van de functies zullen worden geschrapt, wat neerkomt op meer dan 800 jobs. Unilever heeft nu zowat 7.000 marketingwerknemers op de loonlijst. Door te focussen op een beperkter aantal merken kan de efficiëntie van de marketinginspanningen immers worden opgetrokken.
Voorts wil Unilever de kostprijs van zijn commerciële producties omlaag en zullen de agentschappen die voor het concern werken het met een lagere vergoeding moeten stellen. In 2010 waren die kosten goed voor 32% van een promotiecampagne, dit jaar wordt dat 24% en het doel ligt op 20%. Unilever verwacht bovendien dat het nog meer gaat spenderen aan digitale promoties en reclames. Nu gaat 15% van het budget daarnaartoe, in 2011 was dat nog maar 12%.
Unilever wil zich met het nieuwe besparingsplan “aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden”. Vooral in de groeilanden groeit de markt tegen een trager tempo. Unilever haalt meer dan de helft van zijn verkoopcijfer uit landen zoals India en China.