Bijna de helft van het ingezamelde textiel in Vlaanderen krijgt een tweede leven en een kwart wordt gerecycleerd. Daarmee zit onze regio op het Europese gemiddelde qua hergebruik.
Slechte kwaliteit
47% van het ingezamelde textiel in Vlaanderen wordt hergebruikt, 25% wordt gerecycleerd en 28% eindigt als afval. Nochtans is recyclage erg duur, en bovendien “is het textiel door de ‘fast fashion’ vaak van inferieure kwaliteit”, zegt het parlementslid in Het Laatste Nieuws.
Toch zijn de Vlaamse cijfers niet buitengewoon: in heel Europa wordt gemiddeld zo’n 50% van het ingezamelde textiel hergebruikt, schrijft FashionUnited. De gegevens zijn afkomstig van Center for Promotion of Imports.
Verbod
In België mogen kledingwinkels onverkochte stocks niet zomaar storten of vernietigen. “Deze kledij wordt al te vaak geshredderd tot laagwaardige toepassingen. Dat past natuurlijk niet in het verhaal van een circulaire economie”, zegt Perdaens. Ze is dan ook erg opgetogen dat bevoegd minister Zuhal Demir in 2022 wil nagaan of een verbod op het vernietigen van perfect bruikbare kleding op Vlaams niveau mogelijk is.
Overigens zeggen bovenstaande cijfers uiteraard niks over het percentage kleding dat daadwerkelijk een tweede leven krijgt. De gegevens slaan puur op het effectief ingezamelde textiel.