Nadat warenhuisketen Selfridges spontaan een overnamebod in de bus kreeg, probeert eigenaarsfamilie Weston nu andere gegadigden uit hun tent te lokken met een veiling.
Openingsbod: 4 miljard pond
Vorige maand lekte al uit dat warenhuisconcern Selfridges, dat in onze contreien ook eigenaar is van De Bijenkorf, ongevraagd een bod had ontvangen. Het is niet duidelijk wie de kandidaat-overnemer is, en hoeveel die wilde betalen. Voor zover toen bekend, had de interesse toen vooral betrekking op de Britse en Ierse tak van het concern, bestaande uit Selfridges zelf en Brown Thomas en Arnott in Ierland.
Die interesse inspireerde de steenrijke familie Weston, die Selfridges in 2003 voor net geen 700 miljoen euro kocht, om de hele markt af te tasten. Daarvoor werd zakenbank Credit Suisse onder de arm genomen. En die opteert er nu dus, volgens de informatie van The Guardian, voor om andere geïnteresseerden uit hun tent te lokken met een veiling. Het openingsbod: 4 miljard pond of 4,7 miljard euro.
Op zoek naar gegadigden
De timing voor de veiling lijkt wat raar gekozen: de coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in de cijfers van luxewarenhuizen zoals Selfridges. Structureel kampt de sector bovendien met de toenemende concurrentie van online alternatieven. Nog steeds volgens The Guardian heeft Galen Weston, zoon van de eerder dit jaar overleden W. Galen Weston, de energie en inspiratie echter niet om het warenhuisimperium van zijn vader uit het slop te trekken.
Vraag wel wie de geïnteresseerde kopers zouden kunnen zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar eigenaars van sectorgenoten van Selfridges, zoals het Thaise Central Retail Group (onder meer eigenaar van KaDeWe in Berlijn), of HBC (dat nu al Saks Fifth Avenue in handen heeft). Ook investeringsfondsen uit het Midden-Oosten, bekend om hun diepe zakken en appetijt voor luxe-iconen, kunnen op de proppen komen. Een voorbeeld daarvan is Qatar Investment Authority, nu al eigenaar van Harrods.