Bier en bamboe, maar ook AI, digitalisering en verduurzaming waren terugkerende thema’s op het afgelopen RetailDetail Congress. Als retail voor enorme uitdagingen staat, dan zijn de kansen minstens zo groot.
Cookies en bier
The game is changing, zoveel is zeker. In marketing wordt data steeds minder accuraat door de muren die ‘gatekeepers’ zoals Meta en Google opwerpen. Zowel Stitchd als Hybrid luidden de alarmbel: marketingbudgetten worden minder efficiënt. De hamvraag wordt hoe retailers en merken mensen zullen overtuigen om zichzelf bekend te maken, want op cookies en automatische tracking kunnen ze niet meer rekenen.
Gelukkig is ‘conversation’ volgens CM.com de toekomst: 5 miljard mensen wereldwijd gebruiken messaging-applicaties en AI maakt een persoonlijk gesprek met een fractie van de inspanning mogelijk. Wist je dat AI-chatbots al meer dan 6% van de vragen van klanten kunnen oplossen?
Dat laat mensen van vlees en bloed meer tijd om te doen waar Belgen volgens Average Rob en Laurens D’Hoore van Thrive zo goed in zijn: sporten en pintjes drinken. Als je een goede sporter wil worden, moet je zelfs meer bier drinken. Proteïne- en vitamine-verrijkt herstelbier dan toch…
Bamboe voor de massa
Geoffrey Gasq van Mastercard kwam met goed nieuws: het consumptieklimaat gaat dit jaar verbeteren. Niet alle retailsectoren zullen daarvan in gelijke mate profiteren: beleving blijft een prioriteit voor consumenten, die meer dan ook “empowered” zijn. Artificiële intelligentie helpt retailers onder andere bij fraudebestrijding, kostenbeheersing, het optimaliseren van retailmedia, personalisering en klantcommunicatie via chatbots en stijlassistenten, zoals blijkt uit cases van Avon, Michael Kors en Walgreens.
Wie veegt er zijn billen af met chemicaliën? Zo goed als iedereen: wit toiletpapier is niet oké, goud is het nieuwe bruin, leerden we van Sander de Klerk van The Good Roll. Sinds kort liggen de duurzame bamboe wc-rollen plasticvrij verpakt bij Albert Heijn in de rekken, ook Crisp, Picnic en Pieter Pot verkopen ze. “Eind dit jaar worden we het eerste fairtrade toiletpapiermerk ter wereld. Bamboe wordt mainstream, tegen dezelfde prijs als papier. Net als de Open Chain van Tony’s Chocolonely gaan we bamboepulp leveren voor huismerken om zo de massa te bereiken.”
Wees de verandering
Anderhalf miljard smartphones worden er elk jaar geproduceerd. Geen wonder dat duurzaamheid een prioriteit wordt voor telecommerken. Het is ook één van de krachtlijnen in het nieuwe Future Shop winkelconcept van Orange, vertelden Mireille Vetters en Jonathan Debacker. Een papierloos concept, met technologie van Dobit. De retailer maakt meer plaats voor refurbished. Fysieke winkelpunten blijven belangrijk voor dienstverlening en merkbeleving. Orange heeft nu al vier Future Shops in ons land, maandag opent de vijfde in Hornu.
Voor Tibbe Verschaffel van Planet B begon het met bamboe rietjes. Documentaires als What the health en Seaspiracy inspireerden de ondernemer: “De FMCG-sector heeft een gigantische impact op de planeet en onze gezondheid. Wij gaan voor verandering.” Met merken als Bambooze, Klaaar en Wondr is het bedrijf actief in categorieën als persoonlijke verzorging en onderhoud. Daar komt nu ook voeding bij, met Kiko, het eerste kinderkoekje met Nutri-Score A.
Perfecte storm
“Retail bevindt zich in een perfecte storm”, zo stak Gino Van Ossel van wal. In die storm zijn er twee grote investeringsprioriteiten: verduurzaming en digitalisering. De uitdagingen zijn enorm, maar de kansen ook. “FMCG producten met duurzame claims groeien 40% harder dan andere. AI kan voedselverspilling met 10% doen dalen, bewijst Albert Heijn.” De EU wil een einde aan fast fashion. En hoe reageert de elektrosector als de omzet daalt door een langere levensduur van producten? “Durf te testen. En may the force be with you.”
De Vikings van Jysk daarentegen doorstaan de storm met glans. “Groei zit in ons DNA”, aldus Frank Christant. “We zijn een familiebedrijf, we doen alles voor de lange termijn, futureproof. Maar we zijn te bescheiden, we vertellen er te weinig over. 50% van de Belgen kent ons niet! En dat terwijl we hier toch al een zestig winkels hebben.” Voor de komende 2,5 jaar staan er 25 winkelopeningen op de planning. Alle bestaande winkels werden in een recordtempo omgebouwd naar het nieuwste winkelconcept 3.0, dat meer inspiratie biedt.
Falen is leren
De afgelopen jaren reisde Jorg Snoeck door Azië: Europese retailers kunnen heel wat leren van wat er gebeurt in dynamische markten als China, Japan, Zuid-Korea en Singapore. “Winkels zijn niet dood, ze inspireren, connecteren en activeren. Maar ze hebben een ‘re-birth’ nodig, ze moeten de stap zetten naar discovery commerce.” Waarna hij de zaal verbaasde met sprekende voorbeelden van onder andere Freshippo, of de Koreaanse modefenomenen Ader Error en Kolon.
“Entertainen is mijn passie”, aldus Robert Van Impe alias Average Rob, die ons ondanks zijn nog jonge leeftijd levenslessen kwam geven: “Durf te falen. Falen is leren. Het is een onderdeel van succes.” Als hij niet koppig had besloten om zijn passies te volgen, dan was hij nooit een Instagramsucces, YouTubefenomeen of Iron Man geworden. Ook de lancering van Tout Bien, een nochtans heel gewone pils op een al oververzadigde markt, werd hem stellig afgeraden. Maar zie: intussen verkocht dat merk al meer dan 2 miljoen blikjes. “Maar Cara is ook lekker, vooral lauw.” Waarna hij nog ruim de tijd nam voor selfies met het publiek.