Supermarkten en elektronicazaken uitschieters
Hoewel in de voorbije vijf jaar de winkeldichtheid over het algemeen afgenomen is, zoals blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, verschillen de resultaten sterk per sector. Zo nam het aantal supermarkten en warenhuizen met 5 procent toe, van 6.710 naar 7.215. In grotere steden bedroeg de toename zelfs 10 procent.
Winkels in consumentenelektronica sloten daarentegen het meest de deuren. Kleinere gemeenten werden daarbij het hardst getroffen: één op de tien elektronicawinkels sloot daar de afgelopen vijf jaar de deuren.
Over het algemeen hebben kleinere plaatsen sowieso meer last van sluiting van winkels dan grotere steden of gemeenten: dat komt mede doordat gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners populair zijn bij de supermarktketens, wat ze extra winkelopeningen oplevert.
Meer winkels voor minder bewoners, of omgekeerd
Er zijn verschillende redenen voor de dalende winkeldruk. De economische crisis heeft veel winkels de kop gekost, maar bij veel familiebedrijven speelt ook een probleem rond de opvolging en is er sprake van verschuiving van de omzet van de winkelstraat naar online.
De regionale verschillen zijn echter groot: soms neemt het aantal winkels verhoudingsgewijs toe doordat de bevolking afneemt, soms is het net omgekeerd. Zo zijn er in Hilversum vandaag 16 procent minder supermarkten en warenhuizen dan in 2008, omdat de bevolking van de stad is gegroeid. In Loppersum en Muiden is precies het omgekeerde het geval: de steden tellen meer winkels, maar minder mensen.