Wish werkt aan een ingrijpende herstructurering: de onlinemarktplaats met vooral goedkope, Chinese producten ontslaat 15% van alle werknemers en gaat weg uit liefst 79 landen. Tegen de verwachtingen in blijft het platform wel actief in& Europa.
Forse herstructurering
Het gaat niet goed met het e-commerceplatform Wish: de omzet kelderde in het vierde kwartaal van 2021 met 64% tot 289 miljoen dollar (260 miljoen euro), vooral omdat adverteerders minder uitgaven aan reclame. Ook de cashflow kromp. Hoewel het brutoresultaat erop vooruitging, eindigde de marktplaats de eindejaarsperiode met een verlies van 23 miljoen dollar (20 miljoen euro). Een jaar eerder liepen de verliezen zelfs op tot 95 miljoen dollar (85 miljoen euro).
“Deze cijfers zeggen me dat we een nieuwe manier van denken nodig hebben om ons terug te leiden naar de groei waarvan we weten dat die mogelijk is”, zegt nieuwe CEO Vijay Talwar. Het Amerikaanse platform met vooral Chinees aanbod gaat daarom ingrijpend reorganiseren. Het bedrijf trekt weg uit liefst 79 verschillende markten die een nominale bijdrage leveren aan de omzet, maar de marges aanzienlijk afremmen. “We zullen ons concentreren op de 61 markten waar wij veelbelovende financiële resultaten hebben en profiteren van schaalvoordelen”, klinkt het.
Een gevolg van de herstructurering is ook het ontslag van 190 medewerkers, goed voor 15% van alle werknemers. Wish wil veel slanker en efficiënter worden, om – op lange termijn – meer winst te boeken. Een vernieuwd directieteam werkt verder aan videoshopping – Wish Clips – en meer voordelen voor succesvolle handelaars op het platform.
Europa blijft ondanks weerstand
Afgelopen weekend maakte het platform bekend uit welke landen het vertrekt en waar het blijft. De kans leek op voorhand groot dat Wish de activiteiten in Europese landen zou stopzetten. Sinds vorig jaar moeten consumenten namelijk ook BTW betalen op pakjes van buiten Europa die minder dan 22 euro kosten. Aangezien Wish zich specialiseert in erg goedkope spulletjes uit China is dat een streep door de rekening. In Frankrijk is het platform bovendien sinds kort verbannen uit zoekmachines en app stores, omdat het bedrijf onveilige producten zou verkopen.
Toch houdt de onlineverkoper vast aan Europa. Het platform raadt zijn verkopers zelfs ten stelligste aan om actief te blijven in landen zoals België, Nederland en Frankrijk. De 79 landen waaruit het vertrekt, situeren zich vooral in Afrika en Latijns-Amerika.
(update 7 maart: Tegen eerdere berichten in blijkt Wish toch niet te vertrekken uit Europa. Het artikel is aangepast om dit correct weer te geven.)