Tal van handelaars, fabrikanten, architecten en kwekers konden het afgelopen weekend hun tuindeskundigheid opkrikken tijdens de eerste editie van Garden Future in het Nederlandse ’s Hertogenbosch. De initiatiefnemers, waaronder regisseur en tuinconceptontwikkelaar Bert Huls en Tuinbranche Nederland, brachten onder het motto “Trends creëren” een nieuwe inspiratiebeurs voor de tuinsector.
Grasduinen in de toekomst van de tuin
Twee halruimtes en 160 verschillende exposanten gunden de geïnteresseerden een blik in de toekomst van de tuin. Al bij de inkomhal vertolkten de studenten van de gerenommeerde Design Academy van Eindhoven – het vroegere Mekka van de designgoeroe Edelwij Edelkoort – aan de hand van een achttal banners hun inzichten op de tuinbeleving en verwachtingspatronen van de huidige consument. Met thema’s als Travelling Roots, Guerilla Gardening, Inside Gardening demonstreerden de tuinvisionairs en -architecten van morgen waarover retail, en meer bepaald tuin, echt gaat: inzien hoe de maatschappij snel evolueert en begrijpen dat de kansen voor de spelers in garden retail (winkels, tuincentra, kwekerijen) voor het grijpen liggen.
Te veel exposanten willen nog steeds per se aan beursbezoekers vertellen waarover hun (groen)product gaat, terwijl het debat zich in een ander register afspeelt. Echte centrale kwesties zijn de zoektocht naar waardenpatronen, de uiting van authenticiteit en eigenheid, de drang naar evenwicht en balans, en de invulling van tijd en ruimte in deze wereld. Precies daar ligt de toekomst van de tuin: een voedingsbodem bieden aan de hedendaagse consument die de tuin beschouwt als een expressie en een fundamenteel onderdeel van zijn levensevenwicht. Toch zal die consument altijd te kampen hebben met een beperkte koopkracht, waardoor het opboksen blijft tegen reisdromen en andere vormen van vrijetijdsbesteding.
Echter ook de presentatie van de beurs vormde een bron van inspiratie. Zo verduidelijkten de didactische ondersteuningen – waarvoor Bert Huls zijn inspiratie vond in de leerfilosofie van het Boeddhisme – bijvoorbeeld de impact van kleuren in de tuincommunicatie. Aandachtig omspringen met kleuren kan de sectorgenoten duidelijk nieuwe communicatie-opportuniteiten bieden op het vlak van emotional & sensorial marketing.
Tuinproducten of doordachte tuinconcepten?
De Nederlandse tuinbranche vormt met een totaalomzet van om en bij de 4,2 miljard euro een niet te onderschatten pijler van de economie. Een bezoek aan ketens Intratuin of Life & Garden leert al snel dat ook in Nederland het assortiment succesvol evolueerde van levend groen en gereedschappen naar home improvement, ofte de verfijning van de buitenleef- en woonruimte. Een evolutie die zich trouwens ook in de doe-het-zelfbranche manifesteert.
Binnen wordt buiten, en buiten wordt binnen. De tuin wordt een buitenkantoorruimte, daken zijn meer en meer de enige vorm van groenvoorziening, moestuinen moeten kunnen hangen en levende planten vormen verrassende wanddecoratie. Begrijpen de standhouders voldoende dat ze concepten dienen te bedenken die inspelen op dergelijke toekomstperspectieven?
Garden Future gaf elke retailer een verfrissend verantwoordelijkheidsgevoel mee en aanknopingspunten om zijn business model opnieuw uit te vinden. Als ze dat in de praktijk brengen is “the sky the limit”, ook voor de Eurotuins, Aveve’s en Van Gastels in onze contreien.
Thierry Coeman
Retail Dynamics