Winst 18% gedaald
Er werd met argusogen naar uitgekeken: de resultaten van Apple over het tweede kwartaal van het boekjaar 2013. CEO Tim Cook kon niet anders dan toegeven dat Apple voor het eerst sinds het derde kwartaal van boekjaar 2003 een winstdaling moest slikken.
Toch vielen de resultaten beter mee dan oorspronkelijk werd verwacht: ten opzichte van een jaar eerder daalde de winst met een stevige 18 procent, maar marktanalisten hadden gemiddeld een daling van 18,9 procent verwacht. Al moet daar meteen bij gezegd dat de verwachtingen opvallend pessimistisch waren: veel analisten menen dat de gloriedagen van Apple voorbij zijn.
Omzettoename te danken aan groeilanden
Ook de omzetcijfers vielen licht beter uit dan verwacht: de omzet steeg tot 43,6 miljard dollar (33,5 miljard euro), wat 11,2 procent meer is dan in het hetzelfde kwartaal van vorig boekjaar. De analistenverwachting bleef steken op 42,26 miljard dollar (32,5 miljard euro). Reden voor de groei is de stijgende vraag naar iPhones en iPads in vooral de groeilanden.
De verkoopcijfers klokten af op 37,4 miljoen iPhones en 19,5 miljoen iPad-tabletcomputers. Zoals te verwachten was, stagneerde de verkoop van Mac-computers met een afzet van bijna 4 miljoen stuks.
Inkoopprogramma voor 50 miljard dollar
De verrassing kwam echter vooral van de plannen die Apple heeft om tussen nu en eind 2015 voor een bedrag van vijftig miljard dollar extra eigen aandelen in te kopen. Dit is voornamelijk een tegenreactie op de aanhoudende kritiek die het bedrijf kreeg over de gigantische berg cash waarover het beschikt: die maakt namelijk veertig procent van de beurswaarde uit.
Eerder dit jaar nog spande de invloedrijke Amerikaanse hefboomfondsbeheerder David Einhorn een rechtszaak in tegen Apple omdat hij vond dat de technologiereus meer werk moest maken van een hogere aandeelhouderswaarde. Een Apple-aandeel bestond namelijk voor zestig procent uit het meest rendabele elektronicabedrijf ter wereld, maar voor veertig procent uit een spaarboekje dat niets opbracht. Daar blijkt Apple nu iets aan te willen doen: met de aandelenbonanza laat Apple tussen nu en 2015 zomaar even 77 miljard euro naar de aandeelhouders vloeien.
Bijzonder aan het hele inkoopprogramma is dat het Apple, dat eind maart nog op een berg van 112 miljard euro cash zat, nu plots met schulden opzadelt. Reden daarvan is dat twee derde van het cash zich in het buitenland bevindt en enkel tegen een zware fiscale kost naar Californië kan overgebracht worden.