De Consumentenbond wil dat er een aanpassing komt van de verwachte levensduur die wordt aangehouden bij een groot aantal producten. Die is vaak langer in de werkelijkheid dan op papier en dat heeft zijn effect op de garantie op het product.
Recht op een deugdelijk product
De Nederlandse consument heeft immers recht op een deugdelijk product gedurende de verwachte levensduur van hun aankoop. Die verwachte levensduur wordt gebruikt om te bepalen of een consument recht heeft op een kosteloze reparatie of vervanging van het product. Heel wat winkeliers houden echter vast aan de fabrieksgarantie of ze beroepen zich op een lijst met richtlijnen voor gebruiksduur van de brancheorganisatie Uneto-VNI.
De gebruiksduur op die lijst komt echter meestal niet overeen met de werkelijkheid, stelt de Consumentenbond na een enquête bij 6.800 Nederlanders rond de levensduur van bepaalde elektronica. Daaruit blijkt dat producten meestal langer meegaan dan wordt aangegeven door Uneto-VNI: zo stelt die dat navigatiesystemen slechts twee jaar zouden meegaan, terwijl die bij de consument gemiddeld zes jaar in gebruik blijft. Daarnaast blijkt dat duurdere producten niet altijd langer meegaan dan goedkopere producten, iets dat wel wordt beweerd door de branche zelf.
De Consumentenbond heeft op basis van de enquête zelf een levensduurlijst samengesteld, die consumenten kunnen gebruiken om een langere garantie te bemachtigen bij een defect product.