Op de Internationale Dag tegen Voedselverlies stelt de Vlaamse regering een actieplan voor waarmee ze 30% van de voedselverliezen wil voorkomen. Too Good To Go lanceert een nieuw pictogram en de Voedselbanken pleiten intussen voor fiscale initiatieven.
Grote gevolgen
Jaarlijks gaat wereldwijd zowat 1,3 miljard ton voedsel verloren. De gevolgen zijn groot voor de economie, het milieu en de voedselproblematiek. In Vlaanderen alleen al gaat het om 2 miljoen ton per jaar: gezinnen gooien gemiddeld voor 325 euro voedsel weg, goed voor 886 miljoen euro bij elkaar opgeteld. Daarmee zou je meer dan 484 000 mensen een jaar lang kunnen voeden.
De Vlaamse regering wil voedselverlies met 30% terugdringen. Een nieuw actieplan bevat zeven speerpunten: onder andere wil men samenwerking binnen productketens stimuleren, sectorspecifieke programma’s opzetten en voedselverlies bij de consument terugdringen. Ook zal Vlaanderen sociaal circulair ondernemen stimuleren en start-ups rond voedselverlies ondersteunen – denk daarbij aan initiatieven als Too Good To Go of Foodsavers. Tot slot wil men lokale besturen ondersteunen en thuiskringlopen stimuleren.
“Kijk, ruik en proef”
Omdat 75% van de Belgische bevolking het verschil niet kent tussen “ten minste houdbaar tot” (THT) en “te gebruiken tot” (TGT), lanceert antiverspillingsapp Too Good To Go een pictogram dat moet voorkomen dat producten met een minimale houdbaarheidsdatum worden verspild. Want voor producten met een uiterste consumptiedatum, zoals vlees en vis, moet de datum worden gerespecteerd, maar producten met een minimale houdbaarheidsdatum, zoals chocolade of droge pasta, kunnen vaak na die datum nog veilig worden geconsumeerd.
“Kijk, ruik en proef voor je verspilt”, zegt het pictogram. Uit een test bij duizend Belgische consumenten is gebleken dat 92% het pictogram duidelijk vond. Het pictogram verschijnt op zo’n 200 producten van 14 voedselproducenten en winkels: daaronder La Vache Qui Rit, Oikos, Hellmann’s, Cora, IKEA, Match & Smatch en Makro. De campagne heeft ook de goedkeuring van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Belastingvermindering
De timing van de aankondigingen is niet toevallig: 29 september is de Internationale Dag tegen Voedselverlies. De Voedselbanken grijpen die dag aan om pleiten voor meer fiscale initiatieven in de strijd tegen voedselverspilling.
“Vandaag kunnen bedrijven die voedsel schenken de btw (6%) recupereren. Naast dit fiscaal voordeel voor schenkers zouden de voedseldonaties voor goede doelen nog verder kunnen worden aangemoedigd door een regeling te implementeren zoals in Frankrijk”, zegt gedelegeerd bestuurder Jef Mottar van de Belgische Federatie van Voedselbanken. “Daar wordt een belastingvermindering voorzien door de netto boekwaarde van de geschonken levensmiddelen in mindering te brengen, waarbij ook rekening kan worden gehouden met de opslag- en transportkosten.”
De vraag naar voedingsmiddelen op het terrein is groter dan het aanbod. Tijdens de eerste zes maanden van 2021 hebben de Voedselbanken al voor 1.105 ton aan voeding aangekocht via eenmalige overheidssubsidies.