(Update) Als het van de socialistische vakbond afhangt, blijven de Belgische winkels van Lidl zaterdag gesloten. Werknemers en directie konden woensdag geen akkoord bereiken over de werkdruk en de coronamaatregelen.
Geen structurele oplossingen
De socialistische vakbond BBTK/Setca kondigt een dag van nationale staking aan bij supermarktketen Lidl, nu zaterdag 8 mei. Gisteren vond een vergadering met de directie plaats over de werkdruk en de veiligheidsmaatregelen in het kader van de coronapandemie, maar die heeft volgens het syndicaat niet geleid tot echte oplossingen.
De directie had voorgesteld om winkels na sluitingstijd te ontsmetten bij een positief geval in de winkel. Ze wil ook het ‘vliegende team’ versterken en stewards inzetten. Volgens de vakbond zijn dit slechts tijdelijke maatregelen, terwijl ze structurele oplossingen eist. Volgens BBTK is de werkdruk ondraaglijk maar blijft de directie “doof voor de malaise van de werknemers in de winkels”. De werknemersorganisatie verwijt de directie onverschilligheid en zelfs misprijzen voor de arbeidsomstandigheden van de medewerkers.
De christelijke vakbond roept niet op tot staking: “Ook wij willen structurele oplossingen”, zegt Wouter Parmentier van ACV Puls in het Nieuwsblad, “maar de directie heeft tijd gekocht tot juli. Wij vinden dat er voorlopig voldoende vooruitgang is om niet tot staking over te gaan en het sociaal overleg te hypothekeren.” Liberale vakbond ACLVB roept haar leden op om wél mee te staken maar laat elk lid de vrijheid om te kiezen op welke manier ze dat wensen te doen. “We blijven open staan tot dialoog maar zijn het rondjes draaien beu,” luidt het.
De sociale onrust bij Lidl is geen nieuw gegeven. Vorige week waren er vakbondsacties bij enkele distributiecentra, ook al vanwege de hoge werkdruk. Vorig jaar waren er verschillende stakingsacties in Lidl-winkels.
Extra maatregelen
“We beseffen dat de huidige COVID-19-situatie op iedereen weegt en we zijn er ons ook van bewust dat het werk van onze medewerkers op dit moment allesbehalve evident is. Naast de extra maatregelen rond veiligheid en welzijn, nemen we ook bijkomende stappen om onze medewerkers extra zuurstof te geven zoals bepaalde taken die we tijdelijk stopzetten of uitbesteden aan externen,” reageert woordvoerster Isabelle Colbrandt.
Tot eind juni komt er op alle zaterdagen en extra drukke weekdagen aan elk filiaal een steward. Er is een meldpunt voor gevallen van klantenagressie en extra ondersteuning door een vertrouwenspersoon. Filiaalmanagers kunnen vanaf juni opleiding volgen over hoe om te gaan met winkelagressie – dat thema wordt voortaan ook opgenomen in hun basisopleiding. Winkels die met een hoog ziekte- en/of quarantainecijfer kampen, krijgen extra ondersteuning via een ‘vliegende ploeg’, die flexibel kan ingezet worden. De geplande herinrichting van de winkels wordt zeven weken stopgezet. Op 9 juni staat er een nieuw overleg gepland tussen de vakbonden en de directie van Lidl.