De inflatie dwingt consumenten tot een nieuwe, ingebakken zuinigheid. Ze letten heel sterk op de prijzen en veranderen hun koopgedrag, zegt Alexandre Bompard, de topman van Carrefour.
Diepgewortelde houding
Door de hoge inflatie hebben de Franse consumenten een fundamenteel nieuw koopgedrag aangenomen. Bij het boodschappen doen gaan ze heel kostenbewust tewerk: ze kiezen voor de laagste prijzen, promoties en afprijzingen. In plaats van vis en biefstuk gaan ze voor het goedkoopste varkensvlees en laten ze biologische producten links liggen om geld te besparen.
Het gaat om een nieuwe, maar al diepgewortelde zuinige houding, meent Bompard. Die houding zal volgens hem ook nog lange tijd aanhouden. Discussies over wanneer de inflatie over zijn hoogtepunt heen zal zijn, zijn bijgevolg zinloos. Dat vertelde de CEO op de jaarlijkse nazomerconferentie van de Franse werkgeversfederatie Medef. Op de Franse markt haalde de inflatie in juli met 6,8% het hoogste percentage sinds het begin van de metingen begin de jaren 1990.
“Het fenomeen is er, zit diep en is in een stroomversnelling geraakt in de afgelopen weken”, citeert Reuters Bompard. De observatie is veelzeggend, want Frankrijk nam net uitzonderlijk agressieve maatregelen om de koopkracht te beschermen, zoals het plafonneren van de gas- en elektriciteitsprijzen, loonsverhogingen en subsidies voor de armen. Maar zelfs dan veranderen consumenten blijkbaar zichtbaar hun koopgedrag…