“Onaanvaardbaar”, “onverteerbaar” en “onverantwoord”. In de Delhaize-kwestie lijkt polarisatie de bovenhand te nemen, tot het bekladden van privéwoningen toe.
“Onaanvaardbaar”
In de nacht van vrijdag op zaterdag is de gevel van de privéwoning van Xavier Piesvaux, de CEO van Delhaize België, door vandalen besmeurd met groene verf. Anonieme daders eisen de actie trots op. Delhaize dient klacht in en noemt de protestactie onaanvaardbaar. “Een brug te ver”, vindt ook socialistische vakbond BBTK.
De actie toont echter de polariserende weg die het protest inslaat tegen de verzelfstandiging van de laatste 128 eigen Delhaize-winkels. Een zelfverklaard burgercollectief vandaliseerde eerder al supermarkten van de groep en riep, onder meer via graffiti, op tot een boycot, maar nu omarmt ook Waalse vakbond CNE de boycot.
“Onverkoopbaar”
Vorige week lanceerde CNE een onlinepetitie, waarbij ondertekenaars bijhouden hoeveel ze niét meer uitgeven bij de supermarktketen. Onder andere filmmaker Luc Dardenne ondertekende de actie, tot grote verontwaardiging van voormalige Delhaize-CEO Pierre-Olivier Beckers. De vakbond wil de winkels zo “onverkoopbaar” maken, maar “hun onverantwoorde acties zullen alleen de medewerkers doen lijden”, zegt Beckers op LinkedIn.
Delhaize maakt zichzelf onverkoopbaar, klinkt het dan weer uit heel andere hoek. Unizo is er niet over te spreken dat de supermarktketen zijn franchisecontracten aanscherpt. Nu de keten een volledig franchisemodel hanteert, moet ze haar inkomsten veilig zien te stellen. Dat kan alleen door garanties af te dwingen bij de zelfstandige ondernemers: garanties dat ze 95% van het assortiment afnemen, garanties dat ze niet elders inkopen en garanties dat ze dezelfde prijzen aanhouden.
“Onverteerbaar”
Het lijkt erop dat Delhaize naar een harder franchisemodel verschuift, zoals zusterketen Albert Heijn dat al jaren heeft, terwijl de retailer het creatieve ondernemerschap en het lokaal aanpassingsvermogen van de franchisewinkels in het begin net als argument gaf voor de herstructurering.
“Onverteerbaar”, vindt zelfstandigenorganisatie Unizo, die overtuigd is dat nu heel wat geïnteresseerde overnamekandidaten afhaken. Het klopt dat er overnemers afhaken, bevestigt Delhaize aan De Standaard, maar dat is dan natuurlijke selectie. De nieuwe contracten hebben daar niets mee te maken. Er zou voor elke vestiging nog steeds minstens één kandidaat zijn.
Pas in augustus komen de directie en de vakbonden weer bij elkaar voor overleg. Dat is een erg lange tijd wanneer de gemoederen zo blijven oplaaien. De neuzen in dezelfde richting krijgen, lukt al meer dan drie maanden niet. Net als met het weer, wordt het dus afwachten of de komende weken voor afkoeling of oververhitting zullen zorgen?