40 procent voedsel bij afval
In de Verenigde Staten wordt momenteel ongeveer veertig procent van het voedsel simpelweg in de vuilnisbak gekieperd. Om die afvalberg terug te schroeven, zijn er de laatste jaren al enkele initiatieven voorgesteld en nu komt Doug Rauch met zijn eigen project.
Daily Table zal voedsel verkopen dat nog perfect eetbaar is, maar dat om bepaalde redenen door andere winkels of producenten toch bij het vuilnis zou worden gezet. Denk daarbij maar aan groenten en fruit die een iets minder verse aanblik hebben, maar waar eigenlijk niets mis mee is.
Verwerken in maaltijden
Daily Table zal niet enkel producten verkopen die al over datum zijn, het zal die producten ook zelf gebruiken om maaltijden klaar te maken. De tactiek om voedsel dat over datum is te gebruiken om maaltijden te bereiden is niet nieuw, volgens Rauch.
“Voedselbanken bijvoorbeeld doen het al jaren. Ik kan zelfs zeggen, zonder namen te noemen, dat één van de grootste en bekendste merken in de nationale voedselindustrie producten uit hun eigen winkels recupereert, klaarmaakt en de volgende dag aanbiedt aan zijn klanten. Dat is wat wij ook willen doen”, vertelt hij in een interview met NPR, de publieke radio-omroep van de Verenigde Staten.
Grote uitdaging
Rauch gelooft dan ook niet dat klanten een probleem zullen hebben met het gebruiken van het voedsel, zolang er eerlijk over gesproken wordt. Rauch ziet Daily Table uiteindelijk dan ook als een sociaal project. “Dit gaat over het aanpakken van een grote sociale uitdaging, die een tsunami kan veroorzaken in de gezondheidszorg als we er niets aan doen.”
“Ik zie Daily Table niet als de enige oplossing – er bestaan al geweldige innovatieve ideeën – maar ik denk wel dat het er deel van uitmaakt“, besluit hij bij NPR.