(Publireportage) Tavola, de toonaangevende vakbeurs voor fijne voeding, verwelkomt van 17 tot en met 19 maart in Kortrijk Xpo 400 exposanten en ruim 14.000 professionals. Vernieuwing staat centraal in de wedstrijd Gouden Tavola, die de meest innovatieve producten bekroont. Dit zijn de 12 winnaars.
Het zuivere product
Voor de wedstrijd Gouden Tavola waren 117 producten ingeschreven, het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar. In twee verschillende jureringrondes bepalen 38 juryleden de 12 laureaten: één winnaar en twee genomineerden per categorie. “Wat opvalt in de totaliteit van het aanbod van producten is dat producenten in de eerste plaats focussen op heel veel lekkere en smaakvolle producten, pas in tweede instantie komen meer actuele trends zoals bijvoorbeeld vegan aan bod”, zegt juryvoorzitter Thierry Cattoir.
“In de voorgaande editie van de wedstrijd lag het accent bij de inzendingen wat meer op trends – nu was er toch een tendens ‘back to basics’. Zo wordt het zuivere product herontdekt – ik denk aan de diverse charcuterieproducten en de Meule du Plateau-kaas. Verder stel ik een stijgende aandacht vast voor de milieubewuste consument.” Als we polsen naar een tip voor toekomstige deelnemers geeft hij het volgende mee: “Vergeet de ‘last mile’ niet: in het bijzonder denk ik aan een aantrekkelijke verpakking of een duidelijk en verrijkend productverhaal”.
De wedstrijd onderscheidt vier categorieën: Fine Foods Zelfbediening (voor de supermarkt) , Fine Foods met bediening (voor versspeciaalzaken als de kaaswinkel, slager, supermarkt met bedieningstoonbank), Fine Foods Delicatessen (voor delicatessenzaken) en Fine Foods Foodservice (producten die verder bereid of bewerkt worden in het foodservicekanaal).
Gouden Tavola Fine Foods Zelfbediening
Winnaar: Thai Bouillon van Sublimix
Met Thaï bouillon geef je elk gerecht in een handomdraai een Aziatische twist: rijst- noedel of wokgerechten, soepen, sauzen, mosselen, vispannetjes,… Deze bouillon in poedervorm is uniek in zijn soort, en blinkt uit door gebruiksgemak, veelzijdigheid en smaak. Het product is veganistisch, glutenvrij, lactosevrij en bevat geen MSG. Doelgroep is de thuiskok die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de Thaïse smaken in eigen keuken wil introduceren. Bewust niet te pittig gemaakt om een brede doelgroep te bereiken. Liefhebbers van de pikante Thaïse keuken dienen dus nog een pittig ingrediënt toe te voegen.
Eerste nominatie: Freezecakes van Pleese – Galana
Dit is geen ijs! Maar wel ’s werelds eerste schepbare diepvries cheesecake, verpakt in handige potjes en beschikbaar in drie verschillende smaken: Raspberry & Lemon / Butterscotch & Caramel / Double Chocolate. Freezecakes is niet alleen een heerlijk alternatief voor roomijs, maar ook een slimme zet om de diepvriesdessertcategorie te dynamiseren.
Tweede nominatie: Aquafaba van Botanica Spices
Dit is een veelzijdige en veganistische vervanger voor eiwit in poedervorm. 100% natuurlijk en vegan optie voor het vervangen van ei of eiwit in gerechten – geproduceerd uit kikkererwten en daarom 100% natuurlijk en vegan. In vergelijking met andere eiwitvervangers is Aquafaba poeder ook gluten- en cholesterol vrij en vrij van additieven (geen zetmeel, gommen, kleurstoffen of bewaarmiddelen) en neutraal van smaak. Superhandig voor de bartender om een schuimlaagje te creëren op een cocktail. Ook een verrijking voor de vegan kok of mensen met een intolerantie voor ei producten.
Gouden Tavola Fine Foods met bediening
Winnaar: Meule du Plateau Réserve 18 maanden van Terre de Fromages
Dit is een 100% Belgische kaas gemaakt van rauwe melk van koeien die enkel gras en hooi te eten krijgen (geen ingekuild voer) een belangrijk element om melk van superieure kwaliteit te bekomen. Deze unieke geperste kaas rijpt 18 maanden op houten sparren planken. De rijping zorgt voor een intensere, complexere nootsmaak en is lichtjes meer gezouten. De textuur van de kaas is soepel, ietsjes broos en smelt in de mond. De aanwezige zoutkristallen zijn het resultaat van de langdurige rijping.
Eerste nominatie: Enigma van Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver
Hiervoor gebruiken we het staartstuk van het rund, beter bekend als de ‘Picanha’. Het vlees laten we eerst rusten in een uitgekiende pekelmengeling. Dit wordt de basis voor een heerlijk malse en sappige delicatesse. Daarna wordt het vlees ingewreven met een lichtzoete paprika.
Tweede nominatie: Ahumado van Butcher’s Craft by De Laet & Van Haver
Dit is een licht gerookt stuk entrecôte dat zowel bij de aperitief of als carpaccio geserveerd kan worden. De gerookte smaak is niet te overheersend en toch weer speciaal van smaak door het beukenhout dat hier doordringt.
Gouden Tavola Fine Foods Delicatessen
Winnaar: Black Garlic Salt Rub van Funky Ouma / Ali-Import
Een ware smaaksensatie, samengesteld uit zeezout, gefermenteerde knoflook, citroenschilpoeder, knoflook en ui-vlokken. Deze mix voegt niet alleen een unieke umami-smaak toe aan je gerechten, maar biedt ook een snelle en gemakkelijke vervanging voor gehakte ui en knoflook. Meng het met wat olijfolie en je hebt een geweldige rub voor al je favoriete gerechten! Waarom Funky Ouma? De innovatieve verpakking, handig voor onderweg, compact formaat maakt ze ideaal voor zowel tafelgebruik thuis als in brasserieën en restaurants. Niet alleen een functioneel product maar ook 100% recycleerbaar.
Eerste nominatie: Tea Vinegar van Atelier Roger & ꓭBody
Suikervrije, alcoholvrije en smaakvolle drank die je als shot puur kan drinken in de ochtend en voor elke maaltijd, maar ook een geweldige vervanger van ongezonde frisdranken. Meng 1 deel Tea Vinegar met 4 delen water, voeg ijs toe en je hebt een overheerlijke mocktail, begeleider van maaltijden en met toevoegen van wat munt en citroengras een geweldige ice tea. Wordt gebruikt als geheim ingrediënt in desserts om een gebalanceerde zoet zuur ervaring te brengen.
Tweede nominatie: Angus Beef Grand Cru & Wagyu Beef Grand Cru by Ganda van Ganda Fine Foods
Less is more – gemaakt met 1 ingrediënt: een minimum aan Camargue zeezout. Zonder bewaarmiddelen, volledig clean label. Komt in natuurvorm uit de droogkamers zonder bijkomende bewerkingen. niet gevormd of gespoten – dry curing behandeling. Angus runderen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Schotland en zijn door toenmalige pioniers meegenomen naar het Wilde Westen. Vandaag worden ze op verschillende continenten gekweekt. Dit vlees (afkomstig van Amerika) van de met graan gevoede Angus runderen onderscheidt zich door zijn marmering en een fijne, volle smaak.
Wagyu is van oorsprong een Japans runderras, bekend om zijn exclusieve en smaakvolle vlees. ‘Wa’ is een oude verwijzing naar Japan en ‘gyu’ betekent rundvlees. Het ras werd rond de 2e eeuw door geprivilegieerde grondbezitters ingevoerd uit het Aziatische vasteland. Door eeuwenlange selectie op spierkracht en uithoudingsvermogen zijn een groot aantal foklijnen ontstaan. Het vlees van Wagyu runderen is sterk vetdooraderd of ‘gemarbreerd’. Door het eten van gras en graanrijke voeding krijgen ze hun typische smaak.
Gouden Tavola Fine Foods Foodservice
Winnaar: Plant Based Mousse Crumble van Vecuisine
Deze taartjes zijn innovatieve desserts die een breed publiek moeten bekoren. Naast de 15 bestaande vegan mousses zijn sinds eind 2023 deze 4 plant based gebakjes gecreëerd op basis van vegan crumble en vegan mousse. Een nieuwe wending voor het dessert assortiment > Tegen 2030 alle dessert producten omzetten naar een plant-based versie.
Eerste nominatie: Balfego Bluefin Tuna van Lobsterfish
Er is wereldwijd een overbevissing op tonijn, maar wat Balfego bluefin tonijn duurzaam maakt is de specifieke vangst en kweekmethode. Balfego is het enige bedrijf ter wereld dat op aanvraag tonijn opvist op zijn ultime vet-punt én met een uniek tracking systeem. Ze gebruiken een speciale extractie methode die zorgt voor stress vrije tonijn van uitzonderlijke kwaliteit voor ’s werelds beste keukens. De tonijn wordt volledig opgebruikt, van staart tot kaak. Zelfs de ogen en het hart die in Aziatische keukens al 100’ en jaren gebruikt worden en bij ons als nieuw ingrediënt beschouwd wordt. De pure, optimale smaak is te danken aan het optimale vetgehalte en de traceerbaarheid die uniek is in de wereld.
Tweede nominatie: Buloo Apero van Maanvallei
Buloo is je ‘unguilty sparkling pleasure’ als je niet drinkt. Een elegant parelend aperitief met de allures van champagne, maar dan zonder alcohol en arm aan calorieën. Een verrassend verfrissende combinatie van kombucha, rooibos, citroen, kers en kruiden. Uniek van smaak en bereid volgens een ambachtelijk productieproces: 100% natuurlijk.
Kom proeven
Alle laureaten worden tijdens Tavola tentoongesteld in de centrale Rambla. Meteen de perfecte uitvalsbasis om de meest opvallende nieuwigheden te ontdekken. De 12 winnaars en laureaten beschikken over een eigen stand waar bezoekers niet alleen extra info krijgen over de producten maar deze ook kunnen degusteren en stemmen voor de publieksprijs.
Tavola vindt plaats van 17 tot en met 19 maart in Kortrijk Xpo en is enkel toegankelijk voor professionals uit de voedingssector. De toegang is gratis na online registratie op www.tavola-xpo.be.