De oorlog in Oekraïne veroorzaakt ongeziene prijsstijgingen voor energie en grondstoffen als graan en zonnebloemolie. Dat noopt fabrikanten ertoe om de prijsonderhandelingen met retailers te heropenen.
Situatie onhoudbaar
Niet alleen brood zal de komende weken en maanden flink duurder worden: Oekraïne en Rusland zijn belangrijke producenten van tarwe, maar ook van bijvoorbeeld zonnebloemolie. Dat is een een ingrediënt dat in heel wat voedingsproducten zit, zoals margarine, koekjes en chips. Doordat de aanvoer stilvalt, exploderen de prijzen.
Dat komt bovenop de al enorm gestegen energie- en transportprijzen, terwijl ook veevoer en kunstmest duurder worden. Voor flink wat fabrikanten wordt de situatie onhoudbaar: zij willen de zopas afgesloten prijsonderhandelingen met de supermarktketens daarom alweer heropenen. Aan de eerder afgesproken tarieven kunnen ze niet blijven leveren. De impact van de oorlog kon niemand voorzien.
Lege rekken
Het mag duidelijk zijn dat supermarkten bijkomende prijsverhogingen momenteel niet zien zitten: niet alleen omwille van de stevige concurrentie, maar ook omdat de gezinsbudgetten vandaag al zwaar onder druk staan door de stijgende energiefacturen.
Supermarktexpert Sebastiaan Schreijen van de Rabobank waarschuwt in de Nederlandse krant AD daarom al voor lege winkelrekken: fabrikanten zullen bepaalde producten niet meer willen leveren als supermarkten niet ingaan op hun prijseisen. Afgelopen najaar verliepen de onderhandelingen al bijzonder stroef, met flink wat openlijke conflicten tot gevolg. Nieuwe onderhandelingseisen zullen de gesprekken nog moeilijker maken.
Of de gesprekken inderdaad heropend worden, is niet helemaal duidelijk. “Ik kan bevestigen noch ontkennen dat we opnieuw aan het onderhandelen zijn”, zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize aan Het Nieuwsblad. “We volgen samen met de fabrikanten de situatie op de voet. Indien nodig gaan we op een constructieve manier in overleg”, reageert Colruyt.
Collega Pauline Neerman schreef een over dit thema zopas ook een uitgebreide analyse voor onze abonnees. Zij kunnen hier meer lezen over de wereldwijde prijsstijgingen, hun oorzaken en wat we er nog van kunnen verwachten.