Samen minder afval
Bag&buy biedt alle producten zonder verpakking aan om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Omdat de klant zelf alle producten kan tappen, kan hij ook zelf bepalen hoeveel of hoe weinig hij neemt. Dit is handig voor alleenstaanden, voor een specifiek recept of wanneer een klant even wat minder geld heeft. Hij kan eigen verpakkingen meenemen om te vullen, maar er zijn ook potten en tassen te koop in de winkel.
De producten in het assortiment van Bag&Buy zijn voor een deel biologisch. Ook wordt het brood verpakt in stoffen broodzakken van Fair Trade Factory, een naaiatelier in Tanzania dat is opgezet om werk te bieden aan kleermakers en transparantie in de textielindustrie te brengen.
Bag&Buy is de tweede winkel zonder verpakkingen in Nederland: Opgeweckt Noord in Groningen opende in mei als eerste. Karen Schuuring is aangesteld als eerste winkelmanager van Bag&Buy.
Feedback van responsgroep
Bag&buy wil aan de hand van een responsgroep uitvinden welke klanten de winkel precies aantrekt en wat deze verwachten. “We selecteerden een groep van twintig mensen die meedenken over de assortimentskeuze en de ontwikkeling van de productgroepen. Zo vroegen we in welke variaties producten beschikbaar moeten zijn en of ze biologisch of fairtrade moeten zijn”, vertelt Renske van der Wal, verantwoordelijk voor assortimentsontwikkeling van Bag&Buy. “Deze assortimentresponsgroep willen we straks doorontwikkelen als persoonlijke feedbackgroep met op termijn een eigen Facebookpagina”.
Ondernemer Van Dijk, actief in systemen voor de verkoop van bulklevensmiddelen, kwam op het idee van de verpakkingsvrije winkel toen hij in de Verenigde Staten ontdekte dat biologische supermarkt Wholefoods al sinds de oprichting in elke supermarkt een afdeling ‘bulk foods’ heeft. “Winkeleigenaren waren enthousiast omdat het goed verkocht en voor klanten een lang gekoesterde wens was. Ik zag zo’n soort winkel in Nederland voor me. Het past in de tijd van bewuster kopen en bewuster keuzes maken. Mijn ambitie is om dit concept tot leven te brengen en in elke stad een Bag&Buy-winkel te openen”, aldus Van Dijk.
Twijnstraat wordt foodstraatje
Bag&Buy is gevestigd in de Twijnstraat, een oud Utrechts winkelstraatje waar de Oude Gracht in uitloopt. Het straatje ontwikkelt zich tot steeds meer tot een foodstraatje, met ook Ekoplaza en het Vlaamsch Broodhuys en aan het einde van de straat zit Albert Heijn met het onlangs geopende Bio-winkeltje. De Twijnstraat krijgt tevens steeds meer horeca.
Bag&Buy hield voorafgaand aan de opening een promotietour door Utrecht. Klanten konden bij een bakfiets met dispensers zien hoe ze in de winkel zelf bakjes, flessen en zakjes kunnen vullen.