Carrefour beleefde een solide eerste jaarhelft en wint marktaandeel op kernmarkten. Wel is België het lelijke eendje: de verkoop daalt er en de supermarktgroep verliest op zijn investeringen.
Omzet valt terug in België
De omzet steeg met 17,2% bij Carrefour in het tweede kwartaal, goed voor 7,3% meer op vergelijkbare basis. Ook de hele eerste helft van het jaar was er een dubbelcijferige groei van 13,2% (of 5,4% op vergelijkbare basis). De supermarktgroep zegt “in alle belangrijke landen” marktaandeel te winnen.
België hoort daar duidelijk niet bij, want het land werpt een donkere schaduw op de anders solide kwartaalresultaten. In het tweede kwartaal daalde de omzet met 4,8%, na al een daling van 7% in het eerste kwartaal. De kwartaalomzet was er goed voor 1,1 miljard euro.
Carrefour kreeg in België de voorbije maanden te kampen met stakingen in het versmagazijn van een logistiekpartner in Nijvel, maar heeft het ook al langer moeilijk met de scherpe concurrentietijd onder de supermarkten. Opvallend: dat ook de de recurrente operationele winst (Ebit) in Europa zakte met 63 miljoen euro tot 163 miljoen euro, komt door de Belgische activiteiten. Elders was het rendement immers stabiel, zegt Carrefour zelf.
Nieuw strategisch plan
Op groepsniveau stegen de recurrente bedrijfsopbrengsten in het eerste halfjaar met 10% tot 814 miljoen euro, met een stabiel gebleven marge van 2,1%. Zonder wisselkoerseffecten bleef van die groei weliswaar maar 1,6% over. Carrefour zegt meer kosten te hebben kunnen besparen dan voorzien en wil nu een miljard besparen over het hele jaar. Ook e-commerce versnelt: in het tweede kwartaal steeg het onlinevolume met 22%, tegenover 10% in het eerste kwartaal.
In november doet CEO Alexandre Bompard een nieuw strategisch plan uit te doeken. Hij zal er doelstellingen bekendmaken voor de komende vier jaar, tot 2026.