10 procent minder zout
De afspraken komen er onder druk van de overheid, die overmatig gebruik van zout wil tegengaan. Anderhalf jaar geleden bereikten de supermarkten en de voedselindustrie ook al een akkoord over een daling van het zoutgehalte in blikgroente. Bovendien is er een wettelijke bepaling doorgevoerd, die het mogelijk maakt om minder zout in brood te stoppen.
Nu zou er dus ook tien procent minder zout in vlees gebruikt moeten worden. Ook de verzadigde vetten zullen worden teruggedrongen met vijf procent. Omdat zout niet enkel dient voor de smaak van het vlees maar onder meer ook voor de bewaring ervan, wordt er ondertussen druk gezocht naar alternatieven.
Geleidelijke daling
Om de klanten te laten wennen aan het lagere zoutgehalte, zal de verlaging in stappen gebeuren. “We willen niet dat consumenten klagen dat er ineens te weinig zout in de producten zit. Om ze te laten wennen, nemen we meer dan een jaar de tijd om het zoutgehalte omlaag te brengen”, zegt de woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel aan de NOS.
Niet iedereen is echter even positief over de aankondiging: de Consumentenbond, Nierstichting en Hartstichting doen de aankondiging af als gebakken lucht. Volgens hen hebben soortgelijke beloftes in het verleden niks opgeleverd. Zo zou enkel het zoutgehalte van brood al gedaald zijn, en dat dan enkel omdat dit wettelijk is opgelegd aan de producenten en distributeurs.
De organisaties vragen dan ook dat zoutreductie in alle sectoren wettelijk bepaald wordt. “Zelfregulering werkt niet in de praktijk”, klinkt het.