Volgens een Brits hof van beroep zijn de Deliveroo-maaltijdbezorgers in het Verenigd Koninkrijk zelfstandige ondernemers, geen werknemers. Maar daarmee is de discussie over het statuut van de koeriers nog niet helemaal voorbij.
Verdienmodel
De uitspraak is belangrijk voor Deliveroo, omdat het statuut van de koeriers al langer ter discussie staat. Bovendien steunt het verdienmodel van de maaltijdbezorger in grote mate op het zelfstandigenstatuut van de koeriers. Op de Londense beurs ging de koers van het aandeel dan ook fors hoger.
De voorbije jaren zijn er in het Verenigd Koninkrijk al verschillende rechtszaken geweest rond de zaak. Telkens trok Deliveroo aan het langste eind. Uiteindelijk belandde de kwestie begin dit jaar bij de beroepsrechter, maar ook die besliste gisteren dus in het voordeel van de maaltijdbezorger.
Niet voorbij
Toch is hiermee de kous niet af. Concurrent Uber Eats heeft recent een gelijkaardige zaak verloren, schrijft Reuters. De rechtbank besliste toen dat de Britse Uber-chauffeurs als ‘workers’ behandeld moeten worden, waardoor ze onder meer recht hebben op een minimumloon en betaalde vakanties.
Bovendien lopen er ook in andere Europese landen rechtszaken tegen Deliveroo. In Nederland oordeelde een rechter eerder al dat de maaltijdbezorgers werknemers zijn en geen zelfstandigen. Verder zal ook de Europese Commissie later op het jaar aanbevelingen publiceren rond de problematiek. Het ziet er dus naar uit dat het statuut van de koeriers Deliveroo nog een hele tijd zal achtervolgen.