Volgens Buurtsuper.be staan kleinere supermarkten in de praktijk vaak machteloos tegenover winkeldiefstal. De Unizo-organisatie dringt daarom aan op een aanpassing van de wetgeving, zodat handelaars hun eigendom beter kunnen beschermen.
Dure beveiliginsfirma’s
Buurtsuper.be verwijst expliciet naar de ‘Wet op de Private en Bijzondere Veiligheid’. Die heeft tot gevolg dat handelaars vaak gedwongen worden om (dure) private beveiligingsfirma’s in te huren om preventieve maatregelen te kunnen nemen tegen winkeldieven. De belangenorganisatie geeft het voorbeeld van een supermarktuitbater die onlangs door de FOD Binnenlandse Zaken op de vingers werd getikt, omdat kassamedewerkers aan klanten hadden gevraagd om spontaan hun boodschappentas te openen. Volgens de overheidsdienst zijn enkel private en erkende veiligheidsdiensten gemachtigd om die controles uit te voeren.
Met deze enge interpretatie van de wetgeving is de organisatie het niet eens: “Grote ketens kunnen zo’n bewakingsagent inhuren, voor gewone winkeliers en zelfstandige supermarktuitbaters is dat onmogelijk, wegens veel te kostelijk”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. Volgens Ardies kost het 50 euro per uur om zo’n veiligheidsagent aan de deur te hebben. Dat komt neer op zowat 150.000 euro per jaar, grofweg even veel als de gemiddelde jaarlijkse nettowinst van een buurtsupermarkt.
Vogelvrij
Winkeldiefstal is bovendien in veel gevallen geen prioriteit voor politie en parket, stelt Buurtsuper.be. Uit een ledenenquête bleek dat meer dan 35% van de winkeluitbaters het voorbije jaar slachtoffer is geweest van winkeldiefstal. Minder dan één op de drie doet aangifte bij de politie en in meer dan de helft van de gevallen wordt daar geen enkel gevolg aan gegeven.
In België is het evenwicht tussen enerzijds de regels inzake de bescherming van handelseigendommen en anderzijds privacy- en andere wetgeving helemaal scheefgetrokken, vindt Ardies. “Voor ons is het zonneklaar dat onze ondernemers in staat moeten zijn om de nodige en proportionele maatregelen te nemen om hun handelseigendom te beschermen. Als winkeliers hun eigendom niet meer mogen beschermen dan beschouwen wij dat als een vogelvrijverklaring ten aanzien van winkeldieven.”