Gevoelige informatie
25 ondernemers van C1000 hadden een kortgeding aangespannen tegen Albert Heijn en Jumbo. Inzet was het recht om de onderlinge afspraken tussen Ahold en Jumbo te mogen inzien. Die vraag werd nu afgewezen door de rechter, omdat de documenten volgens hem gevoelige bedrijfsinformatie kunnen bevatten.
De ondernemers wilden die documenten inkijken, omdat de omzet van eerder omgebouwde filialen van C1000 (naar Albert Heijn) flink was gedaald. De omzet was ook lager dan Albert Heijn de ondernemers had voorgespiegeld. Daarom wilden de overige ondernemers te weten komen wat hun rechtspositie is, moesten ze besluiten om niet om te bouwen naar Albert Heijn, maar over te gaan naar een andere formule. C1000 houdt immers op te bestaan in 2015.
“Dwangpositie”
De documenten die de ondernemers wilden inzien waren die rond de overgang van de huurrechten van Jumbo – dat oorspronkelijk de filialen overnam – naar Albert Heijn, en alle documenten rond de deal tussen Albert Heijn en Jumbo. Ze kregen geen toegang tot de documenten rond de huurrechten, omdat die volgens de rechter niet eenzijdig mogen worden aangepast en de ondernemers er dus vanuit kunnen gaan dat de huidige huurovereenkomsten nog geldig zijn. Voor de overige documenten besloot hij dat de documenten gevoelige informatie kunnen bevatten.
De rechter beseft wel dat de ondernemers zich in een moeilijke situatie bevinden. “De C1000-franchisenemers over wier ondernemingen het ging, zijn vooraf in het verhaal duidelijk niet voorgekomen. Alleszins begrijpelijk is dat zij zich in een dwangpositie gemanoeuvreerd voelen en niet ten volle tevreden zijn met de bezweringen achteraf van de zijde van Jumbo en Ahold dat er in goed overleg oplossingen moeten worden gevonden”, zegt hij in zijn besluit.