Carrefour heeft er een bemoedigend boekjaar op zitten, vooral dankzij sterke resultaten in Latijns-Amerika en marktaandeelwinst in de belangrijkste Europese markten. Twee landen echter hinken nog achterop: Spanje en België.
Hogere ambities
Afgelopen boekjaar realiseerde Carrefour een omzetstijging (op vergelijkbare basis) van 8,5% tot 90,8 miljard euro. Het operationeel resultaat steeg met 8%. De online bruto-omzet ging er zelfs met 26% op vooruit. In alle sleutelmarkten boekte de retailer marktaandeelwinst. Op de Franse thuismarkt, waar de energiecrisis wat minder woog op het gezinsbudget, presteerde de retailer goed met een vergelijkbare groei van 3,4%. In Latijns-Amerika (+24,6%) ging het nog veel beter, onder andere dankzij de voorspoedige integratie van de in 2021 overgenomen Grupo BIG.
CEO Alexandre Bompard wijst erop dat de degelijkheid van het zakenmodel van Carrefour ook in een context van ongeziene inflatie buiten kijf staat. Na een geslaagde transformatie gaat de retailer een volgende fase in, met hogere ambities op digitaal vlak, een sterkere ontwikkeling van het discountaanbod, nieuwe sociale en ecologische engagementen. Het bedrijf verwacht ook in 2023 een verdere stijging van omzet en winst.
Tekenen van verbetering
Toch daalde de operationele marge op groepsniveau licht, van 3,1% in 2021 naar 2,9% in 2022. In Europa is dat te wijten aan mindere resultaten in Spanje (waar de koopkracht sterk onder druk stond) en in België (dat rode cijfers schrijft na een daling van de vergelijkbare omzet met 0,9% door logistieke problemen en hevige concurrentie). In het vierde kwartaal groeide de Belgische omzet wel opnieuw met 3,4% en vertoont de marktaandeeltrend tekenen van verbetering, zegt de retailer.
Die omzetstijging houdt echter duidelijk geen gelijke tred met de hoge voedingsinflatie in het land. Ook dit jaar zal de retailer het moeilijk hebben om de Belgische omzet te verhogen, na de verkoop van de 86 filialen van franchisepartner Mestdagh aan Intermarché – al bracht de verkoop van het aandeel dat Carrefour nog had in de groep Mestdagh, nog de bescheiden som van 41 miljoen euro op.
“Carrefour België bevestigt terugkeer”
CEO Geoffroy Gersdorff van Carrefour België reageerde opgezet met de gepubliceerde cijfers: “De resultaten van het tweede semester 2022 zijn hoopgevend met een terugkerende groei van de omzet, een recuperatie van marktaandeel en een verbetering van de operationele resultaten. Onze krachtige acties rond de verdediging van de koopkracht van de klanten (geblokkeerde prijzen, Carrefour producten aan minder dan 1 euro, Carrefour Bio het goedkoopste bio-merk van België…) en de operationele beslissingen van de laatste maanden werpen hun vruchten af. Carrefour België bevestigt haar terugkeer in een zeer concurrentiële markt en in een gespannen economische context.”
Wat zijn de vooruitzichten voor 2023? “Carrefour België zal de positieve tendens die de laatste maanden van 2022 werd ingezet, versnellen. We zijn begonnen met het uitvoeren van de strategie ‘Carrefour 2026’, die onder meer als doel heeft om de aantrekkelijkheid van elk enseigne (Express, Market, Hyper) te versterken door een steeds beter antwoord te bieden op de noden van de consumenten. We kunnen daarbij rekenen op 11.000 werknemers met passie voor de klant en honderden geëngageerde en ondernemende franchisenemers.”
(Dit artikel werd op 15 februari bijgewerkt met de reactie van CEO Geoffroy Gersdorff)