Op de Franse thuismarkt heeft Carrefour een vrij sterk derde kwartaal neergezet, maar in andere Europese landen – en met name in België – vallen de cijfers wat tegen. Dat komt wel deels door een erg moeilijke vergelijkingsbasis.
Marktaandeelwinst in Frankrijk
Na de uitzonderlijke omzetstijgingen tijdens het coronajaar 2020 worden foodretailers dit jaar met de beide voeten op de grond gezet. Consumenten komen weer buiten, de consumptie normaliseert, supermarkten zien hun coronabonus verdampen. Dat geldt ook voor Carrefour: in het derde kwartaal van dit jaar rapporteert de retailer een vergelijkbare omzetstijging van 0,8% tot 20,468 miljard euro. Dat is al bij al nog licht boven de analistenverwachtingen.
In Frankrijk kon de retailer marktaandeel winnen. De hypermarkten hadden dan wel te lijden onder de invoering van het Covid Safe Ticket voor grote winkelcentra, maar de supermarkten, buurtwinkels en onlineverkopen gingen erop vooruit. Roemenië deed het goed (+5,8%) en ook in Polen (+0,9%) en Italië (+0,8%) zag de groep een lichte vergelijkbare omzetstijging. In Spanje daalde de vergelijkbare omzet met 2,3% ondanks marktaandeelwinst.
België boert achteruit
In België boerde Carrefour flink achteruit: de kwartaalomzet daalde met 5,4% tot 1,01 miljard euro. Die daling is volgens de retailer te wijten aan de toegenomen prijsdruk in de markt, maar ook aan de moeilijke vergelijkingsbasis: vorig jaar bleven de meeste mensen tijdens de zomer in het land als gevolg van de reisbeperkingen, waardoor de plaatselijke winkels meer verkochten. Vergeleken met de omzet in 2019 was de verkoop eerder stabiel. Ook in het tweede kwartaal moest Carrefour in België al een forse omzetdaling slikken als gevolg van die lastige vergelijkingsbasis.
In Latijns-Amerika en Azië (Taiwan) oogt het plaatje rooskleuriger. Daarnaast ziet de retailer opnieuw sterke groei in e-commerce, waar de foodomzet met 19% steeg – en zelfs met 100% over de afgelopen twee jaar. Carrefour zet intussen zijn transformatieplan verder: in Italië draagt de retailer dit jaar meer dan vijftig winkels over aan zelfstandige franchisenemers en in het eerste kwartaal van volgend jaar volgen er nog eens 25. In Frankrijk gaf de groep 10 hypermarkten en 44 supermarkten in franchise. Vanaf maart 2022 volgen er nog eens 10 hypermarkten en 27 supermarkten.