In de hypermarkt in Oudergem zet Carrefour geavanceerde technologie in om klanten met een visuele beperking zelfstandig en zonder hindernissen te helpen winkelen. Het gaat om een Europese primeur.
Informatie via QR-codes
Bij de ingang van de winkel in Oudergem vinden slechtziende klanten een voel- en hoorbare plattegrond van Virtuoz: wanneer je de kaart betast vertelt een stem waar zich welke afdeling bevindt. Zo kunnen klanten met een visuele beperking eenvoudig de lay-out van de winkel leren kennen en er zich een mentale voorstelling van maken.
Op de vloer, boven de gangpaden en in de rayons bevinden zich slimme, gekleurde QR-codes die tot op twintig meter afstand en binnen de drie milliseconden detecteerbaar zijn via de smartphoneapp Navilens. De technologie leidt blinden en slechtzienden vlot en veilig door de winkel naar de producten van hun keuze. Wie de QR-codes in de schappen scant, krijgt informatie te horen over het product, de ingrediënten en de prijs.
Met dit pilootproject wil Carrefour mensen sensibiliseren rond de problematiek en de technologie testen. In de eerste fase voorziet de retailer hier 45 QR-codes op de vloer om mensen doorheen de winkel te gidsen, 167 QR-codes bij de ingangen van de gangpaden en 1700 codes in de schappen bij de snelst roterende producten. Het is een Belgische en zelfs Europese primeur.
Pilootwinkel
Eén op tien mensen heeft te maken met een visuele beperking. Dat aantal zal de komende 25 jaar verdriedubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing, weet Amaury Marchandise van technologiepartner SeedGrowth Accessibility. Hij noemt ze “VIP’s”: Visually Impaired People. “Autonomie is voor deze mensen erg belangrijk. Ze vermijden plekken waar ze zich niet vrij kunnen bewegen. Wij helpen hen om zich autonoom door de winkel te navigeren.”
Inclusie is een belangrijk thema voor Carrefour, zegt CEO Geoffroy Gersdorff. Enerzijds voor het bedrijf als werkgever: meer dan 3% van de medewerkers in België heeft een beperking. Anderzijds voor de klanten, met initiatieven als aangepaste winkelkarretjes voor rolstoelgebruikers, of stille uren op weekdagen tussen 14 en 16u voor hypersensitieve personen. De hypermarkt in Oudergem is de pilootwinkel voor alle toegankelijkheidsinitiatieven.