Eén jaar nadat hij aantrad als CEO van Colruyt Group toont Stefan Goethaert zich ambitieus: 30% marktaandeel is geen limiet, zegt hij. De marktleider ervaart wel de impact van de zondagsopeningen in de gefranchiseerde filialen van Delhaize.
Drie conclusies
Drie kranten publiceerden afgelopen weekend een uitgebreid interview met de Colruyt-topman: De Tijd, Het Laatste Nieuws en La Libre Belgique. De retailer laat daarin geen twijfel bestaan over het verder zetten van de laagsteprijzenstrategie, klaagt wel over de hoge loonkosten en taksen die Belgische consumenten over de grens doen winkelen, en geeft toe dat de recente invoering van Top promo’s vooral te maken heeft met de psychologische kracht van het woordje “gratis”.
Ook geeft de topman aan dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van de Belgische landbouw, en dat Colruyt Group steeds sterker op artificiële intelligentie inzet om kostefficiënter te worden. Ons vielen de volgende drie conclusies op.
1. De integratie van Match en Smatch vergt tijd
De integratie van de 54 overgenomen winkels van Match en Smatch – de grootste overname ooit voor Colruyt Group – zal nog twee tot drie jaar vergen. 39 winkels met het voorlopige uithangbord CoMarkt/CoMarché zullen een ander enseigne van de groep aannemen. “In de kleine voormalige Smatch-filialen lopen de zaken heel goed. Bij een aantal grotere Match-winkels gaat het zoals verwacht wat complexer. Een heel aantal is liefst 3.000 vierkante meter groot. Dat zijn we niet gewoon. Een aantal panden zullen we allicht opdelen om er andere winkels in onder te brengen”, luidt het in De Tijd.
Daarnaast blijft de retailer nieuwe winkels openen, vooral in de steden. “Men zegt soms dat onze huidige 30% marktaandeel het maximum is, maar waarom? Voorbeelden in het buitenland tonen dat meer mogelijk is.”
2. Zondagsopeningen liggen op tafel
Vorig jaar kon Colruyt – net als Carrefour – profiteren van de stakingen en de onrust bij Delhaize. Steeds meer gefranchiseerde filialen openen nu echter op zondag. “We moeten daar niet flauw over doen, dat voelen we”, geeft Goethaert toe aan HLN. “Er zijn klanten die normaal bij ons zouden komen, maar nu op zondag naar de concurrentie gaan. We sluiten niet uit dat we daarin volgen, maar het is te vroeg om daarover te beslissen.”
Er zijn al wel Spar- en Colruyt-supermarkten die op zondag openen (onder andere op toeristische locaties), maar zondagsopeningen moeten extra inkomsten opleveren: “Als straks iedereen open is op zondag gaan mensen niet meer kopen. Wat heeft de sector dan bereikt? Dezelfde omzet met hogere kosten.” In La Libre zegt de topman dat hij ook andere pistes wil verkennen: bijvoorbeeld het aantrekkelijker maken om op weekdagen te komen winkelen. Ook thuislevering trekt nieuwe klanten aan.
Colruyt Group herhaalt ook zijn oproep om iets te doen aan de loonverschillen tussen supermarkten die uitgebaat worden door ketens en winkels in handen van zelfstandigen – zeker als die meer dan tien winkels uitbaten.
3. Gezondheid wordt belangrijke groeipool
Zeker sinds de pandemie is gezondheid een groeimarkt. Gezondheidsadvies via digitale platformen vormt de verbindende factor tussen de winkels, de fitnesscentra en de onlineapotheek. “Heel wat producten van Newpharma liggen nu al in de winkels van Colruyt en OKay, maar daar is nog meer mogelijk. Daarnaast hebben we ook twee fysieke apotheken – dat wordt weleens over het hoofd gezien. Belangrijk is dat Newpharma er ook in het buitenland op vooruitgaat, vooral in Frankrijk, Zwitserland en Nederland,” zegt hij aan De Tijd.
Goethaert benadrukt het belang van preventieve gezondheidszorg: “De kosten van onze gezondheidszorg moeten onder controle worden gehouden. Dat is een grote uitdaging voor de volgende regering en daarbij kunnen wij helpen.”