Bij Cru, de versmarktketen van Colruyt Group, liggen vanaf half oktober paddenstoelen van eigen kweek in de winkels. De oesterzwammen en shiitakes groeien op broodresten van Bio-Planet.
14% van het voedseloverschot
In Brussel experimenteert Colruyt Group met circulaire paddenstoelen. De supermarktgroep ging de samenwerking aan met stadsboerderij ECLO (vroeger Le Champignon de Bruxelles) om verschillende soorten paddenstoelen te kweken op broodreststromen. Het brood wordt opgehaald in de winkel van Bio-Planet in Groot-Bijgaarden, ECLO verwerkt het tot substraat en na zo’n 10 weken zijn er al paddenstoelen klaar om te plukken.
Al anderhalf jaar zijn beide partijen het procedé samen aan het testen. Zo bleken shiitakes en eryngii het best te groeien op broodresten, maar ook oesterzwammen lukken. Interessant is ook dat het substraat achteraf nog kan worden gebruikt als meststof, zodat het echt circulair wordt. Vandaag zijn de paddenstoelen klaar voor de ultieme test: vanaf half oktober zijn ze tijdelijk beschikbaar in de premiumversmarkten van Cru in Overijse, Antwerpen en Gent. “Klanten van Cru zijn foodies en dus een belangrijk publiek om het element ‘smaak’ te testen”, redeneren ze bij Colruyt.
In 2020 vertegenwoordigde brood zo’n 14% van het voedseloverschot van Colruyt Group. Tot nu toe wordt dat brood vooral gebruikt als varkensvoer of om in pensen te verwerken. Uiteindelijk wil Colruyt Group het paddenstoelproject graag opschalen, maar die plannen zijn vandaag nog niet concreet. Toch bevestigt het partnership ECLO-topman Hadrien Velge alvast in zijn overtuiging dat lokaal ondernemen in een circulaire economie door middel van hergebruik van reststromen succesvol kan zijn.