Kweekvleespionier Mosa Meat heeft een nieuwe fabriek geopend voor de grootschalige productie van kweekvleesburgers. Toch is het nog wachten op Europese goedkeuring voor het commercialiseren van vlees uit celculturen.
Honderdduizenden kweekvleesburgers per jaar
In Maastricht opende Mosa Meat maandag een nieuwe productielocatie van 2760 m² voor de productie van rundshamburgers van kweekvlees. Met deze grootschalige fabriek naast de bestaande pilootinstallaties beschikt het bedrijf nu over in totaal 7.340 m² aan productieruimte. Hier kan de fabrikant naar eigen zeggen jaarlijks wel honderdduizenden kweekvleesburgers produceren.
Die zullen in eerste instantie worden verkocht in Singapore, in samenwerking met een lokale contractfabrikant. Burgers van kweekvlees commercialiseren is voorlopig immers nog niet mogelijk in Europa. Hoewel veel startups actief zijn in de ontwikkeling van kweekvlees, heeft er tot nu toe niet één een aanvraag tot goedkeuring ingediend bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Mosa Meat laat uitschijnen dat het daar nu stilaan wél klaar voor is. Zo’n goedkeuringsprocedure zou minstens negen maanden in beslag nemen.
Drempels hinderen doorbraak
Mosa Meat presenteerde de allereerste hamburger van kweekvlees al in 2013. Na een ontwikkelingstijd van wel tien jaar is de productie nu dus klaar om op te schalen. Kweekvlees is duurzaam: de productie zou in vergelijking met de traditionele veeteelt 80% tot 90% minder broeikasgassen uitstoten, 45% minder energie verbruiken, 90% minder water en 99% minder land. Bovendien moeten er geen dieren voor sterven. Nog heel wat drempels staan een echte doorbraak echter in de weg.
De productiekost is bijvoorbeeld nog erg hoog, al zal schaalvergroting hier snel aan verhelpen. Dat vergt wel grote investeringen, en het risico blijft bestaan dat autoriteiten de commercialisering van “in vitro” vlees niet of pas na lange procedures zullen goedkeuren. Italië liet recent weten dat het kweekvlees wil verbieden. De consument overtuigen wordt wellicht de moeilijkste hinderpaal. Bij een deel van het publiek is het scepticisme groot.