Een nieuwe bijzondere ondernemingsraad bij Delhaize heeft dinsdagochtend niet voor een doorbraak gezorgd. De retailer houdt vast aan zijn plannen, de vakbonden kondigen verdere acties aan en wil nu ook de zelfstandige winkels treffen.
Lege vrachtwagens
Het overleg dinsdag tussen de directie van Delhaize en de vakbonden heeft geen resultaat opgeleverd. De directie bevestigde enkel haar plan om 128 geïntegreerde filialen over te dragen aan zelfstandige ondernemers, een project waar de vakbonden radicaal tegen gekant blijven. Op hun vraag naar een alternatief plan gaat Delhaize niet in. De stakingsacties zullen dan ook aanhouden: “Wij houden vol tot het einde,” zeggen de bonden.
Vandaag blijven opnieuw 73 van de 128 betrokken filialen gesloten. Bovendien blokkeren actievoerders verschillende depots in Zellik, waardoor de winkels niet beleverd kunnen worden. “We hopen dat ook de aangesloten winkels niet beleverd zouden worden. We willen de directie treffen waar het pijn doet”, zegt Didier Vandermeeren van FGTB aan RTBF. Delhaize heeft wel deurwaarders opgeroepen, die een dwangsom van 500 euro per geblokkeerde vrachtwagen opleggen. Maar aangezien de orders niet worden klaargezet in het depot, blijven die vrachtwagens leeg.
Grimmige sfeer
Vorige vrijdag blokkeerden actievoerders ook al de wijnbottelarij van Delhaize, zaterdag was het e-commercemagazijn in Drogenbos aan de beurt. Het is duidelijk dat de bonden verder willen gaan met dit soort gerichte acties. De sfeer tussen directie en bonden is al een hele tijd grimmig. Vorige week duurde het overleg amper een kwartier. Gisteren verlieten de vakbonden een gewone ondernemingsraad die eerder gepland was, omdat de directie veiligheidsagenten had opgeroepen en de afgevaardigden wou laten fouilleren voor de vergadering. Vanochtend daagden opnieuw een tweehonderdtal militanten op in Zellik.
En toeval of niet, zaterdag kreeg de AD Delhaize aan de Anspachlaan in het centrum van Brussel de sociale inspectie over de vloer, die constateerde dat voor acht van de twintig gecontroleerde medewerkers geen Dimona-aangifte was gedaan. De winkel werd verzegeld, een strafzaak is geopend, al ontkent de ondernemer dat er sprake is van zwartwerk. De zaak is alleszins koren op de molen van de vakbonden, die kritisch zijn voor de arbeidsomstandigheden in de zelfstandige Delhaizewinkels.