De Nederlandse Consumentenbond vraagt de overheid wettelijke normen op te stellen voor de hoeveelheid suiker in voeding. Staatssecretaris Blokhuis moet dringend de regie in handen nemen, vindt de bond.
Te grote verschillen
Tussen soortgelijke voedingsproducten van verschillende fabrikanten zitten grote verschillen in suikergehalte, concludeert de Consumentenbond uit een nieuw onderzoek. De hoeveelheid toegevoegde suiker varieert enorm, ook tussen producten die eigenlijk sterk vergelijkbaar zijn. Zo zou het ene fruitsap 5,5 keer meer suiker bevatten dan dezelfde soort sap van een ander merk. Zelfs bij woksaus lopen de verschillen flink op: er is woksaus met anderhalf suikerklontje per fles, maar ook met liefst zeven klontjes.
Omdat de consument zich hier niet van bewust is en het onderzoek volgens de Consumentenbond afdoende bewijst dat het ook met minder suiker kan – “als deze fabrikant toe kan met 6 gram suiker in teriyakisaus, waarom doet de ander er dan 28 gram in”, aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen RTL Z – roept de bond op om wettelijke suikereisen op te leggen.
“Je kunt dit niet overlaten aan de fabrikanten zelf. We vinden echt dat de overheid hier regie in moet nemen en normen moet stellen voor suiker in producten”, klinkt de redenering. Consumenten krijgen immers, zonder het zelf te weten, veel meer suiker binnen dan aangeraden, meent de consumentenorganisatie. Veel voedselfabrikanten en supermarktketens werken inmiddels nochtans aan lagere suikergehaltes in hun producten. Zo lanceerde Albert Heijn enkele weken geleden nog een reclamespotje waarin het bekendmaakt dat het al twee jaar lang de hoeveelheid suiker in huismerkproducten aan het terugschroeven is.