Wie thuis zit, eet meer diepvriespizza. Dr.Oetker zag zijn wereldwijde omzet met 11% stijgen in 2020. Ook de zelfbaktrend was koren op de molen van de fastfooddokter.
Streep door horecaplannen
“Ondanks de pandemie konden wij in het boekjaar 2020 een zeer bevredigend resultaat behalen”, aldus Albert Christmann, voorzitter van de raad van bestuur van Dr.Oetker. De omzet van het Duitse bedrijf steeg op vergelijkbare basis met 11% tot 3,7 miljard euro. Van die omzet kwam 66% uit het buitenland, wat de pizzabakker doet beklemtonen dat het bedrijf steeds verder internationaliseert en vandaag op elk continent aanwezig is.
Hoewel de professionele tak maar een zwakke verkoop kende, profiteerden de regio’s Duitsland en West-Europa van omzetstijgingen in de supermarkten. Vooral pizza’s, bakmixen en desserts gingen meer dan anders over de toonbanken. In Oost-Europa was er zelfs opmerkelijke groei te zien, al werd die afgezwakt door devaluatie van de lokale munten.
In Noord- en Zuid-Amerika waren de gevolgen van de pandemie sterker voelbaar dan in Europa. Vervelend is wel dat het bedrijf net in 2020 eigen horecazaken in de VS en in Duitsland wou lanceren. Door de coronapandemie zijn die plannen noodgedwongen in de koelkast gezet.
Bakkerij in de lift
Verder investeerde de voedingsproducent in nieuwe bak- en puddingmixen, nadat het vorig jaar ook al de Nederlandse gebakspecialist NewCakes overnam voor groeiende bakkerijdochter Conditorei Coppenrath & Wiese. Ondertussen werd nog een interne duurzaamheidsstrategie uitgerold: 28 projectteams werken aan het Dr.Oetker Sustainability Charter, waarmee de onderneming in 2022 onder meer op alle locaties klimaatneutraliteit wil bereiken. Ook de hoeveelheid voedselafval moet tegen 2025 met 25% omlaag.
Dit jaar verwacht het Oetker-concern dat de totale omzet ongeveer op het niveau van 2020 zal liggen. “Veel hangt zeker af van het succes van de vaccinatie in alle landen van de wereld. Want als we één ding geleerd hebben, dan is het wel dat we gezamenlijke mondiale oplossingen moeten vinden. Noch het virus, noch de wereldeconomie kan onder de indruk zijn van nationale go-it-alones”, waarschuwt Christmann evenwel.