De tweespalt tussen retailers en merkproducenten wordt groter: Danone, Coca-Cola, Mondelez, … allemaal verhogen ze hun verwachtingen voor dit jaar, terwijl retailreus Walmart gisteren nog het tegenovergestelde deed.
Chocolade boven alles
Walmart ziet de marges verdampen, terwijl FMCG-reuzen van Mondelez tot Unilever hun verwachtingen voor dit jaar net optrekken. Danone verwacht nu een vergelijkbare omzetgroei van 5 à 6%, ten opzichte van 3 tot 5% eerder. De omzet groeide vorig kwartaal namelijk met 7,7%, beduidend meer dan waar analisten op rekenden. CEO Antoine de Saint-Affrique noemt de eerste jaarhelft bemoedigend. Al denkt de topman wel dat de operationele marge toch lager zal uitkomen dan vorig jaar.
Mondelez denkt dit jaar zelfs dubbel zo hard te zullen groeien als eerst verwacht: de koekjesproducent verhoogt de omzetprognose van 4% naar 8%. In het tweede kwartaal tekende de Milka-maker een indrukwekkende volumegroei van 5% op, ondanks de hogere prijzen. “Terwijl consumenten groeiende frustratie uiten over de stijgende prijzen voor een breed scala aan goederen en diensten, blijven ze chocolade en koekjes zien als betaalbare verwennerijen en een belangrijke oppepper,” zegt CEO Dirk Van de Put aan Reuters. Het maakt dus niet uit hoeveel ze kosten.
Liever cola dan kleren
Ook Coca-Cola houdt bijzonder goed stand. Vorig kwartaal steeg de autonome omzet met 16%, vooral met dank aan prijsstijgingen. De winst en marges blijven ondertussen behoorlijk stabiel, zelfs ondanks leverachterstanden en hogere kosten. De Amerikaanse drankengigant rekent nu op dubbelcijferige omzetgoei (12-13%) voor het hele jaar, in tegenstelling tot de eerder voorspelde 7 à 8%.
De leveranciers slagen er vlot in hun hogere kosten door te rekenen – de prijzen stegen zo’n 10% dit jaar bij Unilever – maar de retailers betalen de rekening. Mensen geven nu minder uit aan producten met hogere marges, zoals kleding of elektronica, gaf Walmart maandag toe. Hoewel de omzet voor voeding stijgt, verwacht de retailer een pak minder winst. Consumenten zijn nu ook extra gevoelig voor prijsacties en rekenen op hun supermarkten om budgetvriendelijke oplossingen te bieden. De concurrentiestrijd tussen de supermarkten laait zo op, met verdere margedruk als gevolg.